SOFIX с най-високо Р/Е сред развиващите се страни членки на ЕС

2797
SOFIX с най-високо Р/Е сред развиващите се страни членки на ЕС

Спадът на родните индекси от края на миналата година, продължил и през първите месеци на тази, се определя от много специалисти като "отрезвителен", а от голяма част от инвеститорите като "неразумен" и "необоснован".

Кой обаче е по-близо до истината? Би следвало това да са специалистите, защото те са професионалисти, тоест това им е професията, с която си "изкарват хляба". И може би това, в действителност, е така, въпреки че световната финансова история познава редица случаи, когато прогнозите на професионалистите са се разминавали значително с реалността.

С присъединяването на страната ни към ЕС станахме свидетели на една по-голяма обвързаност на родния пазар с останалите регионални пазари и особено тези на развиващите се страни в рамките на ЕС.

По-ниската степен на развитост, големината на пазара ни, както и неговата неефективност обаче, в сравнение с останалите европейски борси, си каза думата и повишението на индексите ни напълно логично изпревари значително това на останалите пазари.

Появиха се притеснения за "балонизиране" на цените на на акциите, които, в съчетание с негативната международна конюнктура и желанието на чуждестранните инвеститори да излизат от развиващите се пазари, напълно логично бяха последвани от тази корекция.

Дали тя е била "прекалена" и твърде "дълбока" отново е тема на разискване. Като изключим множество най-различни фактори, които биха могли да предопределят това - от рода на политически, икономически и др., това, което можем да направим, е да се сравним с останалите регионални борси.

При сравнението обаче трябва да направим уговорката, че изминалата година, като цяло, родните индекси приключиха с повишения, които превишаваха почти всички такива на индексите от развиващите се страни в региона, което най-общо се предопределя от по-голямата волатилност на нашия пазар поради специфичните му особености.

Индексът на "сините чипове" SOFIX се е понижил с 32.4% от началото на годината, като е най-понижаващият се такъв в региона. Спадът му обаче с малко изпреварва понижението в съседна Турция с 31.2%, както и този в Хърватия и Румъния от съответно 28 и 25.2%.

Тоест вижда се, че понижението е съпоставимо с тези на съседните пазари. Въпросът, който излиза на преден план пред инвеститорите, които все по-често разглеждат пазарите в региона като алтернативни един на друг, е кой пазар е относително по-евтин, накъдето да насочат своите инвестиции.

Отговорът на този въпрос ще е фундаментален до голяма степен за това кой пазар има най-голям потенциал за повишение или ще отбележи най-голямо такова в бъдещето, което, всъщност, вълнува инвеститорите, като цяло.

От таблицата по-долу се вижда, че като изключим Сърбия, която не е членка на ЕС, по така широкия показател Р/Е - цена-печалба, родният индекс SOFIX е относително най-скъп сред регионалните индекси.

СтранаP/EОт началото на г.Индекс
Румъния13,68-25,2%BET
Сърбия19,97-19,6%Belex 15
Русия13,28-3,3%MICEX
Хърватска14-28,0%CROBEX
Турция9,39-31,2%ISE 100
Чехия12,5-12,7%PX
Полша12,1-22,7%WIG 20
Унгария8,52-18,9%BUX
България17,18-32,4%SOFIX


*Данните са предоставени с любезното съдействие на ИП Карол.

Съотношението на компаниите, включени в него, възлиза на 17.18, по данни на Българска фондова борса. За сравнение, в съседна Румъния, където също изпитват затруднения, съотношението Р/Е е в размер на едва 13.68, по данни на ИП Карол.

По-ниско е то и в страни като Чехия, Полша и Унгария съответно при нива от 12.5, 12.1 и 8.5. Някои инвеститори биха възкликнали, че тези страни, като едни по-развити европейски такива, икономиките им растат с по-забавен темп от родната.

В тази насока ръстът на финансовите резултати на компаниите се очаква да е по-забавен, което предопределя и по-ниското им съотношение Р/Е.

Това е така, но в противовес с това идва и фактът, че освен премия за ръст, съществува и такава за ликвидност. Особено за големите чуждестранни инвеститори е важна ликвидността на даден пазар и възможностите за бърз и лесен вход и изход от инвестицията. Липсата на такива често водят до плащане на съответната цена от дадения пазар.

Извън границите на ЕС сред развиващите се пазари с най-ниско съотношение цена-печалба е Турция с такова в размер на 9.39, като ниското му съотношение до голяма степен се свързва с политическия и валутния риск в страната.

С относително ниско съотношение Р/Е се отличава и Русия от 13.28, като трябва да споменем, че този пазар е и най-добре представящият се сред страните от ЦИЕ, като от началото на годината водещият индекс MICEX се е понижил едва с 3.3%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg