Животът в Саудитска Арабия при цена на петрола от 30 долара

21489
Животът в Саудитска Арабия при цена на петрола от 30 долара

Ниската цена на петрола на международните пазари може и да е добра новина за потребителите на горива, но определено води до сериозно влошаване на живота в една от най-богатите на петрол страни – Саудитска Арабия.

В борбата с понижаващата се цена на петрола, кралското семейство е предприело безпрецедентни мерки, като ограничаване на субсидията за горивата, довели до поскъпването на бензина и дизелa.

Вижте още: Саудитците направиха грешка за трилиони долари


Дори и след повишението обаче, бензинът в страната е при ниво от 20 щатски цента за литър, или около 37 стотинки.

Младите хора на възраст между 15 и 34 години, съставляващи около 40% от 21-милионното население на Саудитска Арабия, са тези които в най-голяма степен ще усетят ограничаването на разходите. Те вече няма да могат да считат за даденост традиционно безплатното здравеопазване и редовното повишение в заплатите на работещите в държавния сектор.

Това се случва в среда на социални промени, при които все повече жени постъпват на пазара на труда, като жени могат да се кандидатират на местните избори за пръв път от миналия месец. Все още на жените им е забранено да шофират. Само преди десет години, повечето от ресторантите имаха надписи „забранено за жени без мъж придружител“.

Световните организации предупреждават още, че в страната има сериозно потъпкване на гражданските права. Най-малко 151 души са били екзекутирани в Саудитска Арабия през изминалата година, като това е най-големият брой от 1995 г. насам.

Промяната в страната през последното десетилетие до голяма степен се предопредели от забогатяването на населението. БВП на човек от населението в Саудитска Арабия се е повишило от 12 000 долара през 1990-та година до 52 000 долара през изминалата година.

Новата икономическа реалност в страната обаче, до голяма степен се предопределя от понижението в цената на петрола от 100 долара за барел преди 18 месеца, до нива от 30 долара за барел към момента.

До голяма степен обаче, именно Саудитска Арабия бе в основата на срива на петрола на международните пазари. Нейните ръководители поведоха ценовата война със САЩ, увеличавайки производството си до рекордни нива. Кралството е и най-твърдия противник на потенциални производствени съкращения от страна на ОПЕК.

В борбата срещу растящия бюджетен дефицит, Саудитска Арабия планира да приватизира някои държавни активи.

През изминалата седмица нараснаха спекулациите, че кралството може да прибегне до продажба на част от държавната си петролна компания Saudi Aramco. Ако това стане реалност, то можем да станем свидетели на формирането на най-голямата публична компания в света.

Сумарната капитализация на компанията, според някои, може да достигне над 10 трилиона долара, или над 10 пъти пазарната капитализация на Apple, когато бе при рекорден размер от 756 млрд. долара. Такава пазарна капитализация би била над двадесет пъти повече в сравнение с оценката на най-голямата в момента петролна компания - Exxon Mobil Corp., оценявана на около 315 милиарда долара.

Според някои специалисти обаче, едва ли кралското семейство ще направи публична компанията майка, защото това би разкрило информация, която се смята за „държавна тайна“. Много по-вероятно е тя да направи първично публично предлагане на някои нейни специфични бизнеси, свързани с преработвателната и химическата дейност на компанията майка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg