Топ 10 на най-добрите градове в света за 2021 г.

10128
Топ 10 на най-добрите градове в света за 2021 г.

© Pixabay

Човек би си помислил, че пандемията е променила смисъла на живота в града.

По време на ограниченията голяма част от забавленията, културата и социалния живот, които определят градския живот, не са на масата.

А в огромните мегаполиси би било лесно да се почувствате задушавани, когато не можете да правите кой знае какво, освен да висите в апартамента си.


Но ще сгрешите. Нашите градове се адаптираха. Общностите се обединиха както никога досега. Ние се борим, за да помогнем на нашия бизнес да оцелее. И някак дори намерихме начини да се забавляваме.

Днес много от нас предприемат плахи стъпки обратно към полунормалността, като мислим, че е време да признаем всички велики неща, които нашите градове постигнаха през последните 18 месеца.

Затова Time Out отново изготви своя Time Out Index: анкета с 27 000 жители на градове - от Мелбърн и Мадрид през Чикаго и Копенхаген до Тел Авив и Токио.

Изданието този път включва в класацията показатели, касаещи не само храната и културата, но и обществени проекти, зелени площи и устойчивост. Търсят се градове, които не мислят само за днес, но и за бъдещето. Тези, които правят живота по-добър както за нас, така и за внуците ни, посочват от Time Out.

Резултатът: най-добрите градове в света през 2021 г. Класацията е съставена въз основа на отговори във всяка категория в анкетата, заедно с мнения от редакторите и експерти на Time Out по целия свят. 

1. Сан Франциско

Сан Франциско никога не е бил известен с това, че следва глутницата. Когато COVID-19 се развихри през миналата година, градът въведе едни от най-строгите мерки. Но това не попречи на общностния дух в района на залива: бизнесът прояви креативност, за да остане на повърхността, докато иновативни инициативи, като SF New Deal, подпомагат малките бизнеси.

Градът е определен като „прогресивен“ от 73% от анкетираните и е на второ място в категорията „устойчивост“. 

2. Амстердам

По време на пандемията в Амстердам се усети липсата на култура и социален живот по-остро. И все пак градът използва разумно времето, фокусирайки се върху своята красота, история и дух на общността. Същевременноь местните власти решиха да премахнат кофишоповете, в които се продава марихуана, публичните домове и пиянската разврат, които владееха историческия му център.

В тазгодишното проучване 47% от жителите на Амстердам посочват, че градът е „зелен“, а 27% го описват като устойчив. Неслучайно той се класира на трето място в категорията „устойчивост“, на трето място като зелен град и на второ място за „разходка сред природата“. 

3. Манчестър

Манчестър със сигурност е устойчиво населено място. Като се има предвид всичко, общностите в града наистина се обединяват през най-трудните времена. 71% от местните описват града като „творчески“ в тазгодишния индекс, а 2021 г. - с големите културни събития, затвърди това.

Градът е известен като място за развлечение, затова не е чудно, че е на първите места в категориите „нощен живот“, „креативност“, „дух на общността“, „дружелюбие“ и „опознаване на съседите".

4. Копенхаген

Дания е смятана за едно от най-щастливите места в света, така че не е изненада, че качеството на живот в града е високо и без съмнение многото иновативни зелени инициативи спомагат за свалянето на стреда у местните: 60% от тях смятат града за „зелен“.

82% от жителите намират за лесно откриването на „нови и изненадващи неща“ в града. Датската столица е на първо място в категорията „устойчивост“ и втора в света в категорията "зелен град". 

17 интересни факта за живота в ШвецияМного хора, посетили Швеция, впоследствие имат различно разбиране за това какво означава средно качество на живот

5. Ню Йорк

Ако има нещо, което определя напълно нюйоркчаните, това е издръжливостта. Ето защо не е голяма изненада, че Ню Йорк е „най-устойчивият“ от всички градове в Северна Америка. От продължаващия успех на инициативата „Отворени ресторанти“ (която превърна тротоарите в оживени обществени центрове) до новата програма „Ключ към Ню Йорк“ (насърчаване на ваксинацията срещу коронавирус), Голямата ябълка успя да оцелее и да процъфтява през последните 12 месеца.

Ню Йорк е избран за най-вълнуващия град в света и се класира на второ място в категорията  „откриване на нови неща“. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg