Преди тридесет и пет години най-тежката ядрена катастрофа в света възниква в украински град близо до границата с Беларус.

Аварията в Чернобил се случва през нощта на 25 срещу 26 април 1986 г. в изоставения днес град Припят, когато експлозия изпраща радиоактивен материал във въздуха.

Катастрофата е подробно описана в сериала на Sky Atlantic/HBO за Чернобил през 2019 г., което води в района множество туристи, разказва The Independent.

Ето всичко, което трябва да знаете за посещението на бившия ядрен обект.

Какво се случва в Чернобил?

Аварията става по време на рутинен тест за безопасност през нощта в ядрен реактор номер четири на атомната електроцентрала в Чернобил, в град Припят, който е на 104 км от украинската столица Киев.

Екипът на завода умишлено изключва системите за безопасност, за да тества турбина.

Реакторът обаче прегрява и генерира мощна експлозия, която изпраща радиоактивни материали на два километра в земната атмосфера. Смята се, че 400 пъти повече радиоактивен материал се озовава във въздуха, отколкото когато атомната бомба пада върху Хирошима, Япония.

След експлозията 134 военнослужещи са хоспитализирани с остра радиационна болест, от които 28 пожарникари и служители умират в седмиците и месеците след експлозията.

Забранена зона в радиус от 30 км е създадена около реактора, като повече от 100 000 души са евакуирани от района.

Отворен ли е Чернобил за туристи?

Мястото е отворено за обществеността от 2011 г., когато властите обявяват посещенията за безопасни. Въпреки че в Украйна има ограничения, свързани с COVID-19, Чернобил работи като „културен обект“, подлежащ на допълнителни мерки за безопасност.

Безопасно ли е да го посетите?

Да, при условие, че го направите със специализиран екскурзовод.

„Няколко хиляди души го посещават всяка година“, казва Джъстин Франсис, главен изпълнителен директор на Responsible Travel. „Количеството радиация, на което сте изложени, е подобно на това при дълъг полет. Основната опасност не е радиацията, а опасните конструкции, които са изоставени в продължение на 30 години. Затова обикаляйте на групи и се подчинявайте на инструкциите на водача."

Питър Уайброу, експерт в Regent Holidays, която организира пътувания до Украйна и Чернобил, казва, че водачите винаги носят със себе си гайгеров брояч за измерване на радиацията. Опасно е обаче да прекарвате близо до обекта по-дълги периоди от време.

Трябва ли туристите да посетят Чернобил?

Това е завладяващо преживяване на много нива и си заслужава да бъде изживяно, казва Франсис.

„Това е мрачно, но и озаряващо, трогателно, завладяващо да научиш истинските истории. Това е мечта за фотографите. Можете също така да се срещнете със заселниците, които се връщат в района, да чуете техните истории и да им помогнете, като купите самогон (вид домашно приготвен алкохол). Не го разглеждайте като туризъм при бедствия, а като начин за разбиране на рисковете от ядрената енергия."

Ако искам да посетя Чернобил, как мога да го направя?

Чернобил е разположен на около 100 км северно от украинската столица Киев или на два часа път с кола. Това е лесно еднодневно пътуване за туристи, които вече са отседнали в Киев.

„Повечето обиколки са еднодневни, но можете да останете и за една нощ в малък хотел в град Чернобил, който е напълно безопасен и най-добрият начин да го преживеете“, казва Франсис. „Киев не бива да се пропуска и е добра идея да се комбинира с посещение на Киевския чернобилски музей, който ви дава предисторията, особено някои интересни филми, заснети по време на евакуацията.“

Какво да очакват посетителите?

Тъй като в забранената зона почти няма човешка намеса в продължение на повече от 30 години, дивата природа около Чернобил процъфтява: посетителите могат да видят опитомени лисици и гигантски сомове, както и диви коне, бизони, мечки и вълци, въпреки че те са рядкост.

Франсис добавя: „Наоколо има и много интересни сгради, въпреки че много от тях са повредени от мародери или туристи. Добра идея е да се изкачите на върха на 15-етажна сграда, за да се насладите на гледките. Виенското колело е един от емблематичните символи на Чернобил. Планирано е да отвори няколко дни след експлозията, така че никога не е имало посетители. "

Какво трябва да знаят туристите?

Някои места все още са забранени за посетители поради опасения от радиация, като например мазето на болницата, в което са изхвърлени екипировката и облеклото на първите реагирали на сигнала за бедствие, казва Уайброу.

Въпреки това, при двудневно посещение до Чернобил посетителите ще бъдат изложени на по-ниско ниво на радиация, отколкото при полет на дълги разстояния, като има и проверки за безопасност. Въведен е и комендантски час.

10 от най-интересните европейски призрачни градовеИма много причини, поради които един град се превръща в призрак

Какви са изискванията за пътуване до Украйна?

От пътниците се изисква да представят здравна застраховка, която покрива COVID рисковете по време на престоя им. Тя трябва да бъде купена от компания, регистрирана в Украйна, или от чуждестранна компания, която има представителство или застрахователен партньор в страната.

Пътуващите трябва да представят документ, потвърждаващ получаването на поне една доза от одобрена от СЗО ваксина срещу COVID-19, отрицателен бърз антигенен тест, направен не повече от 72 часа преди влизане в страната или отрицателен PCR тест.

Изискването за доказателство за ваксинация или отрицателен тест не важи за деца под 12 години.