Брокери: Надежди за по-устойчиви сигнали за ръст

1678
Брокери: Надежди за по-устойчиви сигнали за ръст

Какво да очакваме на БФБ през следващите пет работни дни? Това попитахме трима експерти от пазара, а ето и техните коментари:

Благовест Крачев, брокер, Карол

Всички се надяваме през следващите дни да видим по-устойчиви сигнали за ръст на цените, в сравнение с досегашните. Възможно е към края на тази седмица да станем свидетели на по-съществена корекция, като следствие от забавянето на ръста и намаляването на притока на пари към пазара.

След сегашното „рали", много инвеститори започнаха да обръщат поглед и към случващото се на западните пазари и е възможно скоро корелацията с тях да се поднови.

В полезрението тази седмица, предполагам, че ще са отново Химимпорт, Албена, ИХ България и Софарма, където може би ще продължи да има засилен интерес. Що се отнася до предстоящи събития, през текущата седмица също ще се публикува статистика, този път по-интересната ще е от БНБ, но се съмнявам инвеститорите да се повлияят от резултатите от нея.

Стоян Николов, генерален мениджър, ПФБК

Въпреки негативните настроения, завладели световните пазари през изтеклата седмица, БФБ-София регистрира ново покачване от средно 2% за отделните индекси. Важно е да се отбележи, че за последните 3 седмици средният коефициент на пазара P/E (цена/печалба на акция) се е покачил от 7.10 (към 27.07.2010 г.) до 8.05 (към 13.08.2010 г.), което все още представлява ниво под средното за Източна Европа и дава възможност за положително движение на българския пазар и през следващите търговски сесии.

Притеснителни остават ниските обеми на търговия (3.3 млн. лв. за 1 седмица), което продължава да ни води към извода за пазар без институционални инвеститори, движен основно от дребни акционери и спекуланти.

В подкрепа на тази теза е и фактът, че 3-4 емисии сътворяват над 35% от общия оборот за седмицата, а другите регистрират спадове и покачвания от 5-10% със смешни обеми от порядъка на 100 лв.

В оправдание на тази картина можем да напомним за летния сезон, в който отсъстват много от основните участници на пазара, липсата на корпоративни новини и т.н.

Въпреки всичко, създалото се положително настроение на БФБ от последните търговски сесии би могло да продължи още седмица, поради изчаквателната позиция на продавачите, търсейки най-високите нива за деня и липсата на ликвидност "отдясно" - от страната на цена продава.

Никола Цокев, старши експерт Борсова търговия, ЕФГ Секюритис България

През тази седмица очаквам да продължи тенденцията на вяла търговия и слаби обеми. Възможни са колебливи движения на индексите, но предполагам, че като цяло ще се запази позитивният тон. По някои от ликвидните позиции продължават да се продават пакети от акции, но до момента не са се появили по-едри купувачи. Ето защо, не очаквам сериозно раздвижване на пазара и през тази седмица.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

нещастно брокерче
# 0
10:08 | 16 August 2010
малеее щом и вие го докарахте до едни голи надежди ...какво ни остова на нас . искам и да поздрава клиентите на Карол - те си знаят .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg