Колко загуби България от приватизацията на БТК?

3045
Колко загуби България от приватизацията на БТК?

Както всички вече разбраха от шумната и скъпа (оценявана на десетки милиони лева) PR кампания, VIVACOM е новото име на Българската телекомуникационна компания, която обединява БТК и Vivatel.

Това събитие се случва пет години след скандалната приватизацията на БТК. Нека припомним, че през 2004 г. правителството на НДСВ продаде мажоритарният пакет от 65% на Viva Ventures срещу 230 млн. евро.

Същата тази година БТК приключи с 253.2 млн. лв. печалба и парични средства в размер на близо 283 млн. лв. по касите и банковите сметки на дружеството. Цената от около 450 млн. лв. платена за телекома (230 млн. евро) е малко над 423-те млн. лв. EBITDA на на дружеството за 2004 г.

Интересна политика бе предприета след приватизацията на дружеството. И при двата собственика на БТК последва на увеличаване на дълговете на компанията, с което беше финансирано разпределянето на значителни дивиденти всяка година.

За петте години на акционерите бяха изплатени общо 1.31 млрд. лв., като в същото време задълженията на БТК от 395 млн. лв. в края на 2004 г., достигнаха до 1.27 млрд. лв. в края на миналата година.

Втора продажба на телекома последва през 2007 г. - AIG Global Investment Group плати на Viva Ventures 2.1 млрд. лв. за 65 процентния дял, въпреки че към средата на 2007 г. задълженията на БТК вече са нараснали на 936 млн. лв.

Равносметката, която може да направим след пет години частна БТК е капиталова печалба от 1.78 млрд. лв. за Viva Ventures (вкл. дивиденти) и общо 1.3 млрд. лв. дивиденти за 5 години изплатени на предимно чуждестранни акционери (включващи тези на Viva Ventures).

Тези суми, колкото и популистко да звучи, са за сметка на по-голямата част от българското население, притежаващо мобилен или стационарен телефон на компанията. Разбира се този потребител получи своите 450 млн. лв. от приватизацията през 2004 г., но дали тази цена бе справедлива всеки да прецени сам от горепосочените числа.

Сагата с българския телеком ще продължи. След като AIG бе национализирана в САЩ и започна продажба на активи на компанията, е нормално да очакваме нова сделка за БТК.

За по-любопитните ни читатели публикуваме снимка, която ще оставим без коментар. Тя показва новото лого на БТК - VIVACOM, както и това на малката италианска IT фирма със същото име.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Hikodim
# 0
01:09 | 25 September 2009
"...но дали тази цена бе справедлива всеки да прецени сам от горепосочените числа..." Не можах да преценя. Авторът би ли могъл да бъде по-ясен, вместо да ни задава аритметически загадки! Какво загуби БГ от тази приватизация? Защо е " нормално да очакваме нова сделка за БТК."? Не е ясно !
Бисер Цонев
# 1
18:09 | 24 September 2009
Ясно е, че България е загубила. Но какъв смисъл има точно сега да се вади отново този въпрос на бял свят? Никакъв. Все едно да питаме колко пари сме загубили заради турското робство. Подобна статия, освен с едни констатации и поднесени малко финансови данни, какво в същност иска да ни каже - аз поне не знам. Какво ще стане с ВИВАКОМ (БТК) - ще покаже бъдещето и не е необходимо ние да мислим по този въпрос. Компанията си има собственици, които разбирам от преди мен писалите, че са много добри и много са инвестирали за да могат баби, лели и вуйни да си говорят без да се подслушват - те да му мислят. За новото лого на ВИВАКОМ - дали е копирано или не - пак си има структури, които могат да се произнесат при една жалба на италианската компания и отсъждане в нейна ползва.
krammer
# 2
13:09 | 24 September 2009
а я кажи от къде са дошли парите за инвестиции, щото ми се струва че Вива не са се бръкнали в джоба и с 1 стотинка, освен увеличението на капитала което направиха навремето от 50 млн евро ;)
телеком
# 3
13:09 | 24 September 2009
Ако обича автора да направи нов анализ като включи гореописаните доводи и да сметне дали данъкоплатеца е загубил или спечелил, защото както много добре сме научили от историята държавата никога не е най-добрия стопанин и трябва да се дава възможност на частната инициатива да гради иновации и модернизации за обществото. Риторичен въпрос за завършек: Дали държавата щеше да превърне телекома в структурата, която е в момента или може би по-добра? (Всички знаем, че отговора е отрицателен)
телеком
# 4
13:09 | 24 September 2009
Смешни заключения. Отчита ли Павлин Петков факта, че има направени за този период немалко инвестиции в развитието на компанията - автора на статията вече може да говори по телефона с баба си без да чува всякакви други шумове или да го подслушва дуплекса, автора или негови близки и познати ползват интернет услугите на телекома, а да не забравяме и конкуренцията, която създаде третият GSM оператор на пазара - развали договорките на М Тел и Глобул (тук има още какво да се желае от гледна точка на регулациите).
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg