Н. Ваньов: Не възлагайте големи надежди на ЕРП-тата (   )

1607
Н. Ваньов: Не възлагайте големи надежди на ЕРП-тата

"Слаб откъм новини, слаб откъм движения, слаб и откъм ликвидност – това беше вчерашният ден на БФБ-София. Общо взето продължаваме да наблюдаваме вече до болка познатата ни картинка на ниска ликвидност и липса на интерес. Сегашната ситуация е в пълен контраст с почти всички развити, а и не само развити, световни пазари, които продължават да усещат шокове от европейската дългова криза. Като цяло смятам, че вече сме достигнали момента, в който бихме могли да приемем и силен спад на родните индекси като положителен сигнал, колкото и парадоксално да звучи това”, коментира Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк, за Profit.bg.

Експертът не очаква, каквато и да било промяна в търговията на БФБ.

“Според мен, активността и ликвидността у нас биха дошли само след окончателно решение на глобалните финансови проблеми, свързани на този етап с дълговете на периферните страни от еврозоната, както и след една ясно насочена кампания от страна на организаторите и основните участници на родния капиталов пазар”, каза Ваньов. “Към тези два компонента трябва да бъде прибавен и третият – на истинските публични компании, без силен мажоритар”.

До момента, в който наченките на тези промени не се появят, брокерът очаква да останем участници в текущото вяло статукво.

“Колкото до предстоящата и очаквана приватизация на ЕРП-тата (за която отново се заговори след регистрирането на емисиите на ЧЕЗ в ЦД), не възлагам големи надежди както на възможностите за печалба от тези позиции, така и на ликвидността на търговията с книжата от тези емисии”, е скептичен Николай Ваньов. “В допълнение към това, постоянно отлаганото им листване е поредно доказателство за липсата на ангажираност на основните частни и правителствени институции, които би трябвало да имат интерес от развитието на БФБ”.

Новата търговска седмица на БФБ-София започна изключително безинтересно. Петте индекса отчетоха поредните си понижения, а общият оборот на регулиран пазар не надвиши 470 хил. лева.

Загубите за пазарните ни индикатори като цяло отново останаха под 1%. Единствен BG REIT изтри 1.29% от стойността си и затвори на 47.58 пункта. Пониженията при другите четири индекса бе съответно: SOFIX (-0.35%, 332.70 пункта), BG 40 (-0.61%, 110.41 пункта), BG TR 30 (-0.36%, 270.02 пункта) и на компаниите с добро корпоративно управление CGIX (-0.10%, 93.31 пункта).

През деня се търгуваха 46 емисии акции. Повишение има при 13 от книжата, а други 6 не отчетоха промяна.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Чайкафарма Висококачествени лекарства АД, – профил и борсова статистика
Автор: Админ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Precious
# 0
00:07 | 26 July 2012
Nohtnig I could say would give you undue credit for this story.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg