Отчитат подобряване в производителността на труда у нас

1064
Отчитат подобряване в производителността на труда у нас

По предварителни данни, през първо тримесечие на 2010 година заетите лица в икономиката са 3.39 милиона. Общият брой отработени часове е 1.39 милиарда. В сравнение с първо тримесечие на 2009 г. броят на заетите лица е намалял със 7.3 %, като са отработени със 7.5% по-малко човекочасове. Структурата на заетостта по икономически дейности през първо тримесечие на 2009 и 2010 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите и аграрния сектор за сметка на индустриалния сектор.

На едно заето лице се падат 4 150 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 10.1 лв. БВП за един отработен час. Преизчислен в съпоставими цени, БВП на един зает реално се увеличава с 4%, като за един отработен час се произвеждат с 4.1% повече реална стойност от БВП.

Брутната добавена стойност средно на един зает през първо тримесечие на 2010 г. реално се увеличава с 6.5% и съответно с 6.6% за един отработен човекочас.

Равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор - 3 961 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 9.3 лв. за един отработен човекочас. В аграрния сектор всеки зает произвежда средно 668.6 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 2.1 лв. от текущия обем на показателя. В сектора на услугите производителността на труда е 3 644 лева БДС на един зает и 8.4 лв. за един отработен човекочас.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg