Тримесечните отчети и IPO-то на Трейс определят настроенията следващата седмица

1266
Тримесечните отчети и IPO-то на Трейс определят настроенията следващата седмица

Родните индекси приключиха седмицата на положителна територия, като явно очакванията за значително презаписване на акциите на Трейс Груп Холд, при първичното публично предлагане, заявките за които са до днес, доведоха до търсене на печеливши за следващата седмица позиции.

Най-голямо повишение сред четирите индекса отбеляза BG40, завършил днешния ден с повишение от 1.6%, до ниво от 613.25 пункта.

След разнопосочното си движение през настоящата седмица, вчера индексът отново се върна над психологическото ниво от 600 пункта. В крайна сметка той приключи седмицата с повишение от близо 3%, след като стартира първия ден на търговия със спад.

Повишение от 1.07% регистрира днес и индексът BGTR30, до ниво от 1 204.92 пункта, докато SOFIX добави към стойността си 0.8%.

Позициите, към които инвеститорите насочиха своя интерес бяха по-активно търгуваните, като силно повишение за деня регистрираха книжата на Еврохолд, добавили през днешната борсова сесия 6.7% към стойността си, до ниво от 8.63 лв. и изтъргуван значителен обем от близо 50 000 акции.

С 5.6% поскъпнаха и акциите на Евроинс, до ниво от 19.55 лв. за брой и обем от над 4 300 акции.

Книжата на Мостстрой също възобновиха повишението си по време на днешната борсова сесия след не особено убедителното си представяне в началото на седмицата. При относително активна търговия собственика си смениха 180 книжа, при което акциите на дружеството поскъпнаха с 5.2%, до ниво от 2 870.92 лв. за брой.

След положителния отчет, изнесен вчера, и отчетен ръст в печалбата от над 500% за деветмесечието, акциите на Ломско пиво също бяха на страната на печелившите. Те завършиха борсовата сесия с повишение от 5.8%, до ниво от 4.41 лв. за брой и обем от над 39 500 книжа.

Сред силно повишаващите се по време на днешната борсова сесия позиции бяха и акциите на Уеб Медия Груп. При изтъргувани над 10 000 броя, книжата добавиха към стойността си значителните 19.85%.

С настъпването на крайния срок за предаването на отчетите за деветмесечието, през следващата седмица се очаква те да предопределят посоката на движението на индексите, смятат пазарни наблюдатели.

Допълнително по-нататъшно влияние на индексите в положителна посока през следващата седмица е възможно да окаже и очакваният прилив на средства, нереализирани на пазара, при евентуално силно презаписване на така коментираното първично публично предлагане на Трейс Груп Холд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...