В. Борисова: Леки отклонения, с по-вероятна посока нагоре

2064
В. Борисова: Леки отклонения, с по-вероятна посока нагоре

„На почти всички участници на капиталовия пазар в България на този етап е ясно, че ценовите тенденции и посоките на индексите в голяма степен следват тези на развитите финансови пазари. В същата степен обаче, те си задават въпроси относно това с какви обеми, колко участници и каква степен на ликвидност се случва това", коментира за Profit.bg Ваня Борисова, изпълнителен директор на инвестиционния посредник БГ ПроИнвест.

Според нея дори непредубедени наблюдатели на борсовите сесии усещат вялост, апатия, безидейност и почти нищо повече, а участниците в тях са предпазливи, изчакващи и... невярващи.

„Дано не съм права, но струва ми се, че българският капиталов пазар има някои специфични проблеми, извън тези, свързани с глобалната криза, извън онези, свързани с регионалните й аспекти, бих ги нарекла „извънкризисни проблеми", някак си наши, вътрешни, български проблеми", посочи Ваня Борисова.

В контекста на тези разсъждения, колкото и да е рискова свръхкраткосрочната дневна прогноза, експертът не очаква драматични обрати в предстоящия борсов ден. „Най-вероятно е запазването на статуквото в общи линии както по отношение на ценовите равнища, така и на обемите", коментира Ваня Борисова. „Мисля, че са възможни леки отклонения, с по-вероятна посока нагоре".

„Все пак на този етап е най-силно влиянието на международните финансови пазари и най-вече на задокеанските. Тях трябва да наблюдават и разчитат правилно и участниците на капиталовия ни пазар, разбира се, заедно с всички други важни фактори", каза в заключение Ваня Борисова.

Индексите на Българска фондова борса затвориха борсовата сесия във вторник с понижения. Индексът на сините чипове SOFIX загуби 0.69% от стойността си и приключи на на ниво от 458.80 пункта, а индексът на най-търгуваните акции на БФБ BG40 се понижи с 0.77% до 123.07 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.53 млн. лв. Общо 83 емисии акции бяха търгувани вчера, като повишение в цената имаше при 23 от търгуваните книжа.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg