В. Малчев: Разпродажбите на акции, изгубили доверие, ще продължат

816
В. Малчев: Разпродажбите на акции, изгубили доверие, ще продължат

Непрекъснато говорим за това, че БФБ е един колабирал пазар, към който няма никакъв интерес, нито от инвеститори, нито от добри компании, коментира за Profit.bg Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител на Бул Тренд Брокеридж.

Има много основания за подобни твърдения, но също така в последната една година, и още повече напоследък, се открои една много ясна тенденция – интерес към качествени, първокласни акции, с добри перспективи и с натрупана история на разпределяне на дивиденти, съвсем не липсва, добавя Малчев. Такива акции се търсят непрестанно, а цените им нарастват отчетливо.

От другата страна са супер евтини на пръв поглед акции, които обаче стават все по-евтини, т.е. бягството от инвестиции в дружества с лош мениджмънт, некомуникиращ с акционерите си, неразпределящи дивидент или необясняващи политиката си по разпределяне на печалбата, въобще не спира, дори се ускорява. Цените на някои такива акции регистрират негативни рекорди почти ежедневно, други вървят уверено към такива.

Тази тенденция ще видим и днес – търсене на тютюневи акции, на АДСИЦ-и с добри портфейли и баланси, както и на някои акции, които инвеститорите разглеждат като потенциални членове на първокласния клуб. От друга страна, разпродажбите на акции, тотално изгубили доверие, ще продължат и колкото и евтини, и подценени да стават, интерес към тях ще липсва.

Разбира се финансовите отчети за първото тримесечие също ще имат отделни дребни ефекти върху търговията. Вероятно голямото търсене на ПКБ-та ще продължи, докато записите ще продължат да тънат в забрава, завършвам Малчев.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg