Защо фондовете са предпазливи?

1100
Защо фондовете са предпазливи?

Фондовете трябва да са предпазливи и ситуацията изисква това от тях. Около подобно мнение се обединиха коментарите на трима портфолио мениджъри. От Profit.bg се обърнахме към тях с въпроса защо фондовете са предпазливи и държат една част от активите си в банкови депозити или в кеш (в страни от задължителните 10% резерви).

„Защото трябва да са предпазливи. Настройването на стратегията, според условията на пазара, е част от управлението на колективните инвестиционни схеми,“ смята Гено Тонев, портфолио мениджър в Юг Маркет Фонд Мениджмънт.

Според Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт, е нормално да има застраховане срещу обратни изкупувания и да се държат повече пари при сегашната ситуация. „Подобен ход е оправдан и от ликвидността на самия пазар, към който фондът има експозиции,“ допълни още той.

„Нормална е реакцията на високорисковите фондове да бъдат по-предпазливи, особено когато няма индикации за раздвижване на пазара,“ коментира Иван Иванов, инвестиционен консултант в Статус Инвест. Той е на мнение, че като цяло процентът, който се държи в банкови депозити от фондовете, не е голям. „Положителен сигнал е фактът, че по-голяма част от активите им са инвестирани в акции,“ смята той.

А на въпроса защо се държи ресурс извън пазара Гено Тонев коментира, че на малък пазар като нашия и с оглед сравнително ниската финансова грамотност на населението, пренасочването на ресурс към дефанзивни сектори не върши работа. „Единственото решение е повече свободни средства,“ заключи Гено Тонев.

Константин Абрашев споделя мнението, че поддържането на свободен ресурс в българските условия е повече от необходимо. „Очевидно, при по-голяма поръчка за обратно изкупуване и липса на допълнителни буфери, на фонда ще му се наложи да продава на всяка цена, за да се съобрази с изискванията на общите разпоредби и на собствените му правила за управление на риска,“ коментира Константин Абрашев.

Що се отнася до въпроса кога може да очакваме „отблокиране“ на средства от банкови депозити, например, Иван Иванов е на мнение, че в случая вероятно става на въпрос за срочни депозити (седмични, месечни), така че средствата да са налични веднага, щом се появят сигнали за раздвижване на капиталовия ни пазар.

Още по темата:

Фондовете със 114 млн. лв. депозити към края на юни

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg