Каолин отчита близо 6 млн. лв. печалба за полугодието

665
Каолин отчита близо 6 млн. лв. печалба за полугодието

През първото полугодие на 2011 г. „Каолин" АД реализира консолидирани приходи от дейността в размер на 82 млн. лв., което е с почти 18% повече от същия период на миналата година. При това индивидуалните приходи нарастват с 14% спрямо първото полугодие на миналата година, като достигат 69 млн. лв.

За шестмесечието на 2011 г. консолидираната печалба се повишава с 37%, а оперативният резултат на „Каолин" АД на консолидирана база за първото полугодие на 2011 г. достига 9.4 млн. лева спрямо 4.9 млн. лв. за същия период на 2010 г. Консолидираният показател EBITDA за първото полугодие на 2011 г. е също с ръст от 30%. За отчетения период разходите за дейността нарастват със значително по-бавен темп (12%) спрямо ръста при приходите в резултат на продължаващото подобрение на оперативната ефективност на производството и логистиката.

Финансовият резултат на дружеството на индивидуална база бележи ръст от 29 %, т.е. към 30.06.2011 г. вече е 5.76 млн. лв. спрямо 4.48 млн. лв. за същия период на 2010 г..

Керамичната и стъкларската индустрия, които формират по една трета от консолидирания обем на продажбите запазват тенденция за стабилно нарастване с по над 20% спрямо предходния отчетен период.

По-сериозно увеличение спрямо първото шестмесечие на 2010 г. бележат приходите от хартиената промишленост (40%) и от леярството (34%), а при продажбите във високотехнологичния сегмент на пълнителите и химическата индустрия ръста е от над 90%.

Единствено продажбите в сектора на строителството отбелязват спад, съответно близо 17% на индивидуална и около 5% на консолидирана база, в резултат най-вече на продължаващата тежка стагнация на местния строителен сектор.

И през второто тримесечие „Каолин" АД продължи разширяването на географията на пазарното си присъствие с навлизане на нови пазари като Япония, Китай и няколко други страни основно в Азия, съобщават от компанията.

Последната сделка по позицията е на цена от 3 лв. за акция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg