КФН обсъди наредба за дейността на КИС

1373
КФН обсъди наредба за дейността на КИС

На днешното си заседание Комисията за финансов надзор обсъди проект на Наредба за изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, инвестиционните дружества от затворен тип и управляващите дружества.

С проекта на подзаконово равнище се доразвиват изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, управляващите дружества и инвестиционните дружества от затворен тип, заложени в проекта на Закон за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране.

С предложения проект се урежда съдържанието на договорите на колективните инвестиционни схеми с обслужващите ги дружества; изискванията към ликвидността на колективните инвестиционни схеми, активите, в които могат да инвестират и оценката им; дейността по емитиране, продажба и обратно изкупуване; съдържанието на проспектите, отчетите, рекламните съобщения. Урежда се и преобразуването и прекратяването на колективни инвестиционни схеми; изискванията към организацията и дейността на управляващите дружества, тяхната капиталова адекватност и ликвидност; изискванията към дейността инвестиционните дружества от затворен тип.

С проекта се въвеждат изискванията на Директива 2010/44/ЕС и на Директива 2010/43/ЕС на Комисията от 1 юли 2010 г.

Целта на наредбата е постигане на по-високо ниво на информираност на притежателите на дялове във връзка с характеристиките на колективната схема, в която са инвестирали. Проектът цели също постигане на по-подробна регламентация на дейността по колективно управление на активи, чрез въвеждане на изисквания към организацията, която управляващото дружество следва да осигури, и процедурите, които следва да спазва.

Предстои съгласуването на проекта със заинтересованите страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg