КФН забрани придобиването на УД БенчМарк Асет Мениджмънт

1881
КФН забрани придобиването на УД БенчМарк Асет Мениджмънт

© Profit.bg

Комисията за финансов надзор е издала забрана на Финанс Консултинг АД да придобие 99.99% от капитала на УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД, се вижда от страницата на институцията.

Финанс Консултинг АД е възнамерявал да придобие 259 999 броя акции (99.99 на сто от капитала) на УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД, на обща стойност 850 000 лв. чрез покупко-продажба от БенчМарк Груп АД.

Финанс Консултинг АД, едноличен собственик на ЖЗК Съгласие, е дружество майка, както и юридическо лице, упражняващо контрол по отношение на застраховател, лицензиран в Република България.

Според анализ на КФН, Финанс Консултинг, както и групата, към която дружеството принадлежи, към настоящия момент имат финансови затруднения, съответно не е в състояние при необходимост да подкрепи дейността на управляващо дружество, което управлява активи в размер на 11.57 млн. лв. и чието финансово състояние също се влошава, т. е. придобиването не би оказало положително влияние върху дейността и финансовото състояние на управляващото дружество.

Според консолидирания финансов отчет на „Финанс Консултинг” АД за 4-то тримесечие на 2011 г. групата има отрицателен финансов резултат за 2011 г. в размер на 8.93 млн. лв. и отрицателен размер на собствения капитал в размер на 5.7 млн. лв.

Изводът за влошеното финансово състояние на „Финанс Консултинг” АД е подкрепен и от заключенията в доклада на банката довереник по втората емисия облигации на „Финанс Консултинг” АД, посочват още от КФН.

„Въз основа на гореизложеното може да се направи извод, че доколкото „Финанс Консултинг” АД изпитва недостиг на ликвидни средства и е в лошо финансово състояние, то не е достатъчно финансово стабилно и не би оказало положително влияние върху дейността на управляващо дружество със значим размер на управлявани активи, чието финансово състояние се влошава“, се казва още в становището на КФН.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg