П. Пешев: Пазарът продължава да търси посока

1170
П. Пешев: Пазарът продължава да търси посока

Инвеститорите започват да обръщат все по-голямо внимание на риска, като апетитът им за поемане на такъв намалява. През последните седмици пазарът на борсови стоки, облигациите и акциите са подложени под натиск от пазарните играчи в глобален мащаб, а щатската валута отново се превръща в убежище. Това коментира за Profit.bg Петър Пешев, брокер в Бул Тренд Брокеридж.

Българският капиталов пазар макар често да е индиферентен към глобалните тенденции в един момент ще отреагира с бързо движение надолу, ако ситуацията навън продължи да се влошава.

Очакванията ми днес са родните акции да продължат да търсят посоката си, като акциите на някои от най-търсените книжа през първото тримесечие да бъдат обект на взимане на печалби. „Първа Инвестиционна Банка", „Химимпорт", „Софарма", компании от групата на „Стара планина холд", „Фонд за недвижими имоти България" и някои други от лидерите по доходност са моите фаворити в тази група.

Развръзката около приватизацията на „Булгартабак холдинг" и двете му основни дъщерни дружества, както и раздържавяването на „Българска Фондова Борса" ще привличат интереса на инвеститорите през следващите седмици и месеци.

Вчера преобладаващите настроения на борсата бяха негативни. Три от четирите индекса отчетоха понижения - SOFIX (-0.18%, 441.61 пункта), BG 40 (-0.97%, 130.19 пункта) и BG TR30 (-0.35%, 353.50 пункта). Единствен BG REIT нарасна с 0.86%, до 50.61 пункта.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg