IPO аукцион – какво представлява и какви са неговите фази

1400
IPO аукцион – какво представлява и какви са неговите фази

© Градус

Аукционът за първичното публично предлагане на Градус АД започна. Компанията планира да предложи на инвеститорите 55.555 млн. акции на цени от 1.80 до 2.35 лв. за брой.

За да е успешно предлагането, трябва да бъдат записани поне 36.111 млн. акции.

Какви са фазите на аукциона?


Pre-trade фаза

Първата фаза на аукциона започва в 9.30 часа и продължава до 12.00 часа. По време на pre-trade фазата могат да се въвеждат, модифицират и да се оттеглят поръчки „купува”.

Call фаза

По време на втората фаза на аукциона могат да се въвеждат, коригират или оттеглят поръчки. Фазата продължава от 12.00 до 16.00 часа, като по това време няма да се визуализира информация за индикативна цена, изпълним обем и излишък.

Freeze фаза

Третата фаза започва от 16.00 часа. С нея се прекратява процесът по въвеждане на поръчки за покупка на акции. По това време служебно от Българска фондова борса се въвежда поръчката продава на Водещия мениджър по предлагането ПФБК.

Всички поръчки, които са извън ценовия диапазон от 1.80 до 2.35 лв., ще бъдат изтрити служебно от борсовия оператор.

Фаза за определяне на цената

Всички сключени сделки ще бъдат с еднаква цена, която се определя на принципа на най-големия изпълним обем и най-малък излишък в ценовия диапазон от 1.80 – 2.35 лв., определен с условията на първично публично предлагане в проспекта на емитента. Всички поръчки „купува“ за деня се удовлетворяват на една и съща цена.

Suspended фаза

По време на тази фаза всички неудовлетворени поръчки ще бъдат изтрити, а останалото количество акции ще бъде прехвърлено за утрешния ден. Аукционът преминава във фаза end-trade. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg