Полша очаква 415 млн. долара от IPO-то на Варшавската борса

1370
Полша очаква 415 млн. долара от IPO-то на Варшавската борса

Полша ще се опита да набере 1.15 млрд. злоти (415 млн. долара) от първичното публично предлагане (IPO) на акции на Варшавската фондова борса, която ще е първият борсов оператор от развиваща се европейска страна, който ще стане публичен, информира Bloomberg.

Правителството, което продава 26.8 млн. акции, или 64-процентен дял в борсата, е определило максимална цена за индивидуални инвеститори в размер на 43 злоти на акция. Поръчките от институционални инвеститори ще се приемат до 28 октомври, акциите ще започнат да се търгуват на 9 ноември, според проспекта на борсата.

Въз основа на максималната цената на акциите стойността на Варшавската фондова борса възлиза на 17.9 пъти печалбата й за 2009 г., според изчисление на Bloomberg. P/E съотношението на NYSE Euronext е 12, въз основа на печалбата й за последните 12 месеца, докато това на Nasdaq OMX Group Inc. е 11, според данни на Bloomberg.

Полската фондова борса е третата най-голяма сред развиващите се европейски страни след Русия и Турция и има пазарна капитализация в размер на над 193 млрд. евро. Борсата се разрасна най-бързо в региона като увеличи повече от два пъти броя на емитентите си и повече от три пъти дневния си оборот.

Полската борса отчита най-голям брой IPO-та годишно в Централна Европа поне от 2004 г. насам. Различни компании са набрали 4.36 млрд. долара в 52 IPO-та през тази година, като най-големите бяха на държавната енергийна компания Tauron Polska Energia SA и на застрахователя Powszechny Zaklad Ubezpieczen SA.

Засилващите се продажби на активи и нарастващият оборот на полската борса накараха международните банки да разширят дейността си. Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и UBS AG обявиха през тази година, че възнамеряват да отворят свои офиси във Варшава. Credit Suisse Group AG отвори отново своя брокерска къща през тази година след като през 2003 г. закри дейността си свързана с търговията на Варшавската фондова борса.

Това е второто IPO на борса в света през тази година, след листването през юни на щатската борса CBOE Holdings Inc. На индивидуалните инвеститори ще бъдат предложени 30% от общо 26.8 млн. акции на Варшавската борса, а правителството ще вземе решение относно продажбата на оставящия си 35-процентен дял в следващите три до пет години.

На основния пазар на Варшавската фондова борса и на платформата NewConnect за по-малки компании се търгуват над 550 компании.

CEE Stock Exchange Group, която включва регионалните борси във Виена, Будапеща, Прага и Любляна е имала 259 компании миналия месец.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg