331 млн. лв. е печалбата на БЕХ за деветмесечието

849
331 млн. лв. е печалбата на БЕХ за деветмесечието

Общо 331 млн. лв. е печалбата на дружествата в състава на „Български енергиен холдинг" за първите девет месеца на 2009 година. Това е със 144.6 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Увеличението на печалбата през септември е с 22 млн. лв.. Към края на август БЕХ-група отчете печалба от 309 млн. лв., съобщиха за Profit.bg от холдинга.

През септември най-добри са финансовите резултати на ТЕЦ „Марица Изток 2", които увеличават печалбата си със 7.2 млн. лв. до 87.7 млн. лв. „Булгаргаз" е с месечна печалба от 5.8 млн. лв. и достигна 67.4 млн. лв., а „Булгартрансгаз" отчита 4.3 млн. лв. печалба за месеца и 69.2 млн. лв. за деветмесечието.

През месеца се наблюдава и подобрение на финансовия резултат на „Националната електрическа компания" и на „Мини Марица - изток". Електрическата компания отчита 1.1 млн. лв. намаление на загубата си, с което продължава тенденцията за подобряване на резултатите си, която беше отчетена и през август. „Мини Марица - изток" намаляват загубата си с 3.9 млн. лв. до 18.6 млн. лв.. Подобряването на финансовия резултат на дружеството се дължи както на увеличените приходи от продажби, така и на оптимизация на разходите.

Заради планов ремонт през месец септември VI блок на АЕЦ „Козлодуй" временно спря работа, което доведе до намаляване на финансовия резултат на атомната ни централа с 3.9 млн. лв.

Анализът на резултатите показва, че провежданата от БЕХ ЕАД политика за намаляване и оптимизиране на разходите и за превантивен контрол на паричните потоци допринася за ефективното управление на дружествата и подобряване на финансовите им състояние. Благодарение на ефективното управление БЕХ-групата отчита намаляване на оперативните разходи за деветмесечието с 3.5 процента спрямо същия период на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg