Акциите на Неохим не успяха да подкрепят SOFIX

653
Акциите на Неохим не успяха да подкрепят SOFIX

И днес SOFIX и BG40 приключиха сесията на червено, независимо, че през по-голямата част от деня те се задържаха на положителна територия. Понижението при SOFIX бе от 0.06% на 1139.23 пункта. Отрицателната корекция при BG40 бе съответно от 0.18% на 328.36 пункта. В противоположна посока приключиха BG REIT и BG TR30. Стойността на индекса на дружествата със специална инвестиционна цел нарасна с 0.04% на 93.63 пункта, а на BG TR30 с 1.16% на 775.31 пункта.

Общият оборот на борсата днес надхвърли 6 млн. лв. Активните позиции бяха 105, като повишение в цената на акциите имаше при 35 от компаниите. Блоковите и други договорени сделки бяха за 2.53 млн. лв.

Тук е мястото да се спомене, че  в основата на днешния оборот отново се оказаха книжата на дистрибутора на горива Петрол. През деня се изтъргуваха акции за близо 2.1 млн. лв. при средна цена от 7.37 лв. за брой. от своя страна това си е своеобразно нов рекорд за позицията. Нека да припомним, че по-рано днес стана ясно, че Петрол и Лукойл са постигнали извънсъдебно споразумение. Част от това споразумение предвижда продажбата от Петрол на активи за 237 млн. евро. към Лукойл.

Възходът при Неохим не бе достатъчен да подкрепи SOFIX. Силен се оказа денят за акциите на компанията от Димитровград, които поскъпнаха с 16.75%, до средните 68.16 лв. Импулс за това даде положителният отчет на компанията за първо тримесечие на годината. Обемът днес достигна 2 896 изтъргувани лота. Съгласно отчета на компанията брутната печалба на Неохим скача 3.5 пъти за първото тримесечие на годината до 22.3 млн. лв., или 8.4 лв. на акция. За същия период на миналата година положителният финансов резултат е бил 6.336 млн. лв., или 1.58 лв. на акция.

С 3.17%, до средните 8.47 лв. поскъпнаха книжата на Евроинс. Сключените сделки бяха за 5 847 книжа. С понижение приключиха сесията акциите на Еврохолд България. Книжата на компанията се установиха на средните 4.92 лв. за лот, или с 1.2% под цената им на отваряне днес. Нека припомним, че изключителният представител на рент-а-кар компанията Budget Car Rental за България ще бъде Евролийз Рент а Кар ЕООД, част от структурата на Еврохолд България.

На положителна територия приключиха сесията акциите и на Спарки Елтос. Капитализацията на дружеството нарасна с 2.25%, до 13.17 лв. средно претеглена цена. Обемът по позицията въпреки това бе скромен – 800 изтъргувани лота.

След незадоволителните резултати за първо тримесечие поевтиняването при Каолин продължи и днес. Спадът бе от 4.73%, до средните 11.48 лв. Корекцията се оказа и най-сериозната сред останалите компании от SOFIX днес. Прехвърлените акции наброяват 13 183.

При обем от 1 069 изтъргувани акции капитализацията на ОЦК намаля с 2.12%, до 42.12 лв. средна цена за лот.

Висока активност се наблюдаваше около акциите на Зърнени храни. Обемът там достигна 230 938 акции. Цената им остана непроменена от вчерашното ниво от 2.1 лв. за акция.

През деня се състояха и някои големи прехвърляния на акции на АДСИЦ-ове. Сред тях са на Адванс Терафонд АДСИЦ, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ и Актив Пропъртис АДСИЦ.

Справка в раздела „Котировки“ показва, че трите най-ликвидни позиции днес са Петрол, Еврохолд България и Каолин. Лидерите по обеми са Петрол, Зърнени храни България и Адванс Терафонд АДСИЦ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg