Това е от онзи тип неоснователно говорене срещу държавна компания в процес на приватизация, което може да отблъсне инвеститорите и да повлияе на цената на компанията. Това заяви по-рано днес Александър Манолев, председател на СД на Булгартабак Холдинг на извънредна пресконференция на ръководството на държавното дружество, по повод интервю на Ваньо Танов, изп. директор на Агенция „Митници", за в. „Стандарт".

В него висшият държавен служител открито заявява следното: „Вие, ако сте собственик на една фирма, ще загубите ли за три месеца 71% от пазара си? Няма ли да вземете мерки? Това е тактика да се приватизира на безценица Булгартабак.

Аз съм пушач. В цигарите като качество кой знае какви разлики няма. Софийското предприятие плаща по 5 ст. на всяка една кутия на "шапката" "Булгартабак". В момента "шапката" му е определила - вместо да намали цената на цигарите, е увеличила процента към дистрибуторите и те вече вземат 9% от стойността на цигарите.

Това е антиполитика. Защото аз мога да си смъкна с 20 ст. цигарите, ще ги направя конкурентоспособни и вместо да давам 10 ст. на дистрибуторите, ще намаля с 10 ст. цената на цигарите и ще ги направя по-изгодни. Защото, при условие че българските цигари са на цена 4.50, а "Марлборо" на 4.80, бих си помислил дали да не си пуша "Марлборо" и да давам още 0.30 лв."

Ръководството на холдинга посочи по-рано днес, че консултантите ще започнат работа по оценка на компанията след седмица-две и в един такъв момент, „висш държавен служител прави открито подобни неоснователни твърдения". Иван Биларев, изпълнителен директор на Булгартабак, си обяснява подобно поведение или като подвеждащо, или дължащо се на неразбиране.

Самият Биларев попита дали има логика да се инвестират 33 млн. лв. само през тази година в двете фабрики на холдинга, при целене на умишлен фалит? Инвестициите включват закупуване на машина за рязан тютюн, преустройване на линии от един формат в друг, както и закупуването на нови линии.

„И двете ни фабрики работят на пълен капацитет, като някои от линиите ни са на три смени", обяви изпълнителният директор.

„Не е ясно какво Ваньо Танов има предвид с твърдението, че компанията се води до умишлен фалит, за да бъде приватизирана на безценица", коментира Георги Костов, зам. председател на СД на холдинга. Той допълни, че има тенденция за ежегоден ръст от 30-50% в износа на Булгартабак, с който на практика са спасили компанията.

Според предоставените данни се вижда, че износът на холдинга расте от януари - април 2008 г. до същия период на 2010 г. над два пъти - от малко над 2 млрд. къса на 4.61 млрд. къса днес. Приходите растат за периода съответно от 26 млн. лв. (първите четири месеца на 2008 г.) на почти 81 млн. лв. (тази година). От компанията са оптимисти за по-голям ръст през 2010 г. в експорта, както по линия на обема, така и по ръста на цените. Тъй като от Булгартабак договарят условията за износа в щатски долари, оттам заявяват, че в момента курсът на щатската валута е особено благоприятен за тях.

Според даннте от консолидирания отчет на дружеството към март 2010 г., продажбите на групата възлизат на близо 52 млн. лв., при 41.51 млн. лв. година по-рано. Холдингът отчете за тримесечие загуба от 2.3 млн. лв., при 7.6 млн. лв. до март 2009 г.

Ръководството неколкократно обяви, че приветства действията на МВР срещу контрабандата на цигари. Според данни на Костов продажбите в холдинга през последните две седмици растат с 15-20 на сто, спрямо предходните 14 дена.

От компанията отчетоха и положителна тенденция продажбите и на месечна база, като през май са пласирани 292 т., спрямо 250 т. към април.

Колкото до загубата на пазарен дял на компанията у нас, Манолев коментира, че винаги, когато един монополист излезе на открит пазар, то неминуемо има спад. Пазарният дял на компанията към април, при официален бандеролен пазар 860 т., е 37% (29%, ако пласираното количество е 250 т. - бел. авт.), спрямо 50.5% година по-рано, когато официалният пазар е бил 1 400 т.

„Ние не губим пазарен дял от своите конкуренти, а от нелегалния пазар", заяви Александър Манолев, според когото този пазар се е разраснал с близо 40% за периода април 2009 - 2010 г. Той отрече и свиването на продажбите да се дължат на повече отказали се пушачи през годината.

Що се отнася до твърдението за загуба на дял от 71% за три месеца, Манолев отрече това да отговаря на действителността, където реалният спад е от 4.8% за последното тримесечие.

Спрямо обвиненията за отстъпката от 9.0% на дистрибуторите, Биларев посочи, че търговската отстъпка не е бонус или наливане на пари към други фирми, а разход, който компаниите правят, за да достигне продукцията им до потребителите. Размерът йе изцяло в компетенциите на корпоративното управление, като даде за пример, че има конкуренти, при които отстъпката надхвърля 10%. Той посочи още, че в случая с холдинга става дума за намаляване на отстъпката от 10.0 на 9.0% за последната една година.

От компанията предвиждат известна актуализация и понижаване на цените на някои от предлаганите от фабриките изделия, но това ще се случи след анализиране на ситуацията след юни, когато ще има първи данни за влиянието на по-високите цени на цигарите, след изтичане на гратисния период, върху холдинга.

Сн. Иван Биларев, изп. директор на Булгартабак Холдинг