Агенцията за приватизация (АП) обяви открит конкурс за избор на консултант при приватизацията на Булгартабак холдинг, съобщиха за Profit.bg от пресслужбата на АП.

Цената на Правилата за провеждане на конкурса е 2 хил. лв. или равностойността им в евро и могат да бъдат закупени от агенцията в срок до 35 дни от датата на публикуване на това решение във вестник „Пари".

Депозитът за участие е 5 хил. лв. или равностойността им в евро и се внася по сметка на АП, посочена в правилата.

Предложенията за участие в конкурса се подават до 17.30 часа на 40-ия ден, считано от датата на публикуване на това решение.

На консултанта ще бъде възложено цялостно консултиране и оказване на съдействие на Агенцията за приватизация във връзка с подготовката и осъществяването на приватизационната сделка за дружеството, в съответствие с определения метод за приватизацията му и действащото законодателство.

Изисквания към участниците в конкурса са следните:

В конкурса могат да участват международни инвестиционни банки, които са сред първите 20 в поне една от следните League Tables of Financial Advisers (Ранглиста на финансови консултанти) през периода 2007 - 2009 г., публикувани от Merger Market или Thomson Reuters относно:

- Global M&A/ World Wide Rankings of M&A

- Europe M&A/ Europe Ranking of M&A

- CEE M&A/ Eastern Europe Ranking of M&A

Кандидатите за консултант при тази продажба трябва да са били водещ консултант през последните три години поне по една успешна сделка за приватизация (търговска продажба или сливане и придобиване на компании в областта на тютюневата промишленост) и/или да имат доказан опит в успешни сделки за приватизация (търговски продажби и/или сливания и/или придобивания на компании), се казва още в съобщението.

Необходимо е кандидатите да познават българското материално право и в частност, нормативната уредба, свързана с предмета на дейност на дружеството, както и тази, отнасяща се до осъществяването на процеса на приватизацията.

Трябва да разполагат и с екип, в който задължително да бъдат включени правоспособни юристи, икономисти, както и специалисти с подходяща квалификация, с оглед естеството на заданието.

Сред изискванията към кандидатите са още - да не са страна по висящ правен спор с българската държава или нейна институция в качеството си на сегашен или бивш агент (консултант) посредник и да не са в производство по ликвидация.

Акциите на Булгартабак холдинг поевтиняват към 11.13 чл. на БФБ с близо 1%, до 22.00 лв., при изтъргувани едва 90 книжа.