"Градът медиа груп" организира регионалната конференция BalREc Стара Загора, в която местната власт и бизнесът ще дискутират възможностите за насърчаване на икономическото развитие и повишаване на качеството на живот в регионите чрез инвестиции в инфраструктура, градска среда и енергийна ефективност, информират от организаторите.

Събитието ще се състои в Стара Загора на 23 юни в сградата на общината, зала Славейков. Регионалната конференция се организира със съдействието на Община Стара Загора и Оперативна програма „Регионално развитие" на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Посетителите на събитието ще могат да се информират за политиките за насърчаване на икономическото развитие и възможностите за финансиране на проекти за градско развитие в града и областта.

Енергетиката традиционно е водеща индустрия за Стара Загора. Финансовият директор на ТЕЦ „Марица Изток 2" Боян Боев ще говори за връзката на сектора с икономическото развитие на региона. Ще бъде показан и опитът от сътрудничеството на централите в комплекса „Марица Изток" с производителя на строителни материали Knauf, който изгради завод за гипсокартонени плоскости, използващ за суровина страничен продукт от работата на сероочистващите инсталации, изградени в последните години в ТЕЦ-овете.

Ще бъде представен проектът за интегрирано обновяване на жилищен квартал „Подобряване на физическата и жизнена среда на кв."Железник", финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие" с около 8.6 млн. лв. Ще се демонстрират и възможностите за привличане на безвъзмездно финансиране за проекти по програмата, както и конкретни решения за обновяването на обществени пространства на Semelrock.

BalREc Стара Загора ще бъде важна част от кампанията по презентирането пред обществеността и дискусията с бизнеса и гражданите на актуализацията на общия устройствен план на града, заявяват от организаторите.

Дискусиите ще дадат оценка за състоянието на инфраструктурата и възможностите за реализиране на публично частни партньорства за подобряването й.

Заместник-кметът по строителството проф. инж. Димитър Динев казва, че основен приоритет е реконструкцията на бул."Капитан Петко войвода"- юг на обща стойност между 11 и 12 млн. лв., която ще спомогне да се въведе ред в движението и да се избегнат задръстванията в югозападната част на Стара Загора.

„Градът се нуждае от удвояване на участъка от Републикански път І-5 между летище Стара Загора и сегашното колело в края на магистрала „Тракия", за който има одобрен проект от Агенция „Пътна инфраструктура", както и от проектиране на удвояването на път ІІ-66 между Стара Загаора и пътния възел с АМ „Тракия" при с. Свобода или при друг вариант - при с. Ракитница, за които финансовият ангажимент е на държавата", казва още той. Според него приоритетно трябва да се изграждат връзките с автомагистрала „Тракия".

Инж. Райна Митевa, мениджър „Техническа Подкрепа и развойна Дейност" в „Девня цимент" АД, ще покаже възможностите за влагане на последното поколение продукти на компанията за реализирането на устойчиви инфраструктурни проекти.

Сериозен приоритет за града е възстановяването на работата на летището и неговото разширяване. Съществуват и планове за свързването му с железопътната мрежа.

В плановете на администрацията влиза и довършването на канализацията до няколко квартала.

Мариана Итева, директор за България на международната компания, оператор на ВиК мрежи и съоръжения, „Веолиа Вода", ще представи възможностите за публично-частно партньорство за изграждане, поддръжка и експлоатация на ВиК инфраструктура. Компанията има опит с концесии, договори за аренда на мрежи и други видове публично-частни партньорства. Според Итева ВиК инфраструктурата може да бъде обновена и качеството на услугите да се повиши, като част от инвестициите се реализират със средства на Европейския съюз.

Тези субсидии не са ценообразуващ фактор и сами по себе си няма да доведат до повишение на цените. Само парите от ЕС обаче не са достатъчни за мащабните нужди от капитални вложения във ВиК мрежите, затова и Европейската комисия поощрява публично-частните проекти, коментира Итева.

Община Стара Загора е една от е водещите общини в прилагането на публично-частното партньорство. В ход е създаването на регионално сдружение с нестопанска цел с участието на община Стара Загора, частния и неправителствения сектор за развитие и ефективно управление на новосформираната индустриална зона в с. Еленино.

Според зам.-кмета по стопанска политика Велизар Балабанов целта е да се създадат оптимални условия за бизнес, така че след излизане от кризата това да е първото място, където да се насочат инвеститорите. В индустриалната зона приоритетно ще се привличат малки и средни предприятия, произвеждащи краен продукт и осигуряващи заетост на персонал от 200 до 1 000 души, изпълнявайки добри социални и екологични програми.

Конференцията ще направи преглед на общинските политики и практики в областта на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници.

Организаторите са водени от разбирането, че след като рецесията стесни възможностите за растеж в частния сектор, публичните инвестиции, инициативи и политики ще бъдат най-значителния фактор за развитието на икономиката и бизнес средата.

Конференциите BalREc-региони трябва да повишат информираността и да насърчат взаимодействието между местната власт, частните инвеститори и разнообразни източници на финансиране в области като градоустройствено планиране, градско обновяване и развитие, икономически и социални политики на регионите и ключови инвестиционни проекти за градовете. Целта е да се създаде благоприятна среда за интегрирано и устойчиво градско развитие чрез синхронизиране на публичните и частните инициативи, привличане на нови инвеститори и реализирането на проекти, които създават качествени обществени пространства и инфраструктура и предпоставки за траен и балансиран икономически растеж при намаляване на негативните въздействия върху околната среда.

От 2007 до 2014 г. България има на разположение 840 млн. евро по Приоритетна ос 1 - "Устойчиво и интегрирано градско развитие", от Оперативна програма "Регионално развитие", 85% от които - безвъзмездна помощ от Европейския съюз.

Ако бъдат комбинирани с частния капитал, вече инвестиран във физически активи, и с опита на бизнеса, тези средства могат да се окажат силен лост за форсиране на процесите на градско обновяване и развитие и за осигуряване на инфраструктура в подкрепа на икономическия растеж.

Това е второто събитие от програмата BalREc Региони. Първата конференция в Бургас премина при силен интерес на бизнеса на 9 юни. Конференцията в Стара Загора се организира с подкрепата на ТЕЦ „Марица изток 2", „Веолиа вода", „Кнауф България", „Девня цимент" и Semelrock.

Стратегически партньор на BalRec е Българският съвет за устойчиво развитие.

Партньори на конференцията в Стара Загора са , Американска търговска камара, Германо-българска индустриално-търговска камара, Търговско промишлена палата - Стара Загора, Клуб на работодателя в Стара Загора, Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора, Камара на строителите в България, Камара на архитектите в България и Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, както и техните областни представителства.

BalREc е събитие, организирано от „Градът медиа груп". От 2007 г. насам конференциите събират общността от инвеститори, предприемачи, бизнес консултанти, консултанти по недвижими имоти, специалисти по градоустройство, архитекти, банкери с представители на местната и държавната власт в дискусии за икономическото развитие и инвестиционните проекти, които предопределят развитието на градовете. Събитието подпомага властите и бизнеса във формулирането и провеждането на политики, които да насърчат интегрираното и устойчиво градско развитие, споделят от организаторите.