Индексите в страните от Централна и Източна Европа регистрираха силни понижения в петък, което бе вторият им пореден дневен спад.

Понижението им продължи да се предопределя от спада на световните фондови пазари и по-специално на европейските такива, след проблемите, свързани с ипотечните кредити в САЩ и опасенията от забавяне на щатската икономика.

Сред най-понижаващите се индекси бяха тези на Унгария и Полша, които в последния ден на търговия през седмицата загубиха по над 2.7% от стойностите си.

Силен спад отбелязаха още индексите на страни като Руси и Чехия, понижили се съответно с 2.5% и 1.8%.

Значително по-леко като че ли се приемат загубите на европейските фондови пазари в България и Румъния.

В северната ни съседка, след като в четвъртък индексите приключиха с минимално понижение в петък, спадът им отново бе значително по-слаб от този в съседните страни от Централна и Източна Европа.

Индексът ВЕТ се понижи с 1.1%, до ниво от 10 163.03 пункта, като толкова загуби от стойността си и ВЕТ-С.

Слабо бе понижението и на родните индекси вчера. Въпреки усещането, че всичко се срива по време на борсовата сесия, родните индекси завършиха с минимални понижения.

Индексът SOFIX загуби 0.6% от стойността си, до ниво от 1 579.23 пункта, докато широкият BG 40, който "уж е широк", загуби от стойността си едва 0.1%, до ниво от 398.12 пункта.