Брутната печалба на Неохим АД – Димитровград (

) скача 3.5 пъти за първото тримесечие на годината до 22.3 млн. лв., или 8.4 лв. на акция, се вижда от спредставения отчет пред БФБ. За същия период на миналата година положителният финансов резултат е бил 6.336 млн. лв., или 1.58 лв. на акция.

Приходите от продажби на компанията се повишават с над 26% за трите месеца на годината до 95.1 млн. лв., като изпреварват ръста на разходите. Разходите за дейността нарастват с 5 на сто до 72.29 млн. лв.

Характерно за производствения процес на фирмата е неговата непрекъснатост в рамките на 6-9 месеца. През останалото време производствените инсталации подлежат на текущ ремонт, с който се обезпечава непрекъснатостта на производството.

Основна цел е постигането на пълна натовареност на производствените мощности - над 70%, според междинния доклад на Неохим. С това се постига намаляване на себестойността на изделията, а оттам запазване цената на крайния продукт при покриване на стандартите за качество.

Разработването на нови пазари както в страната, така и в чужбина и навлизането в Европейския съюз са приоритети на фирмата. Желанието на дружеството е да запази пазарния си дял, въпреки конкуренцията от внос.

Много са факторите, които влияят върху перспективите за развитие и реализация. Климатичните особености за дадена година, цената на житото, субсидиите, задлъжнялостта на кооперациите – основни потребители, това са фактори, които не могат да се прогнозират, а оттам не може и да се даде прогноза в дългосрочен план.

За Неохим основна суровина за производството на продукти от неговата производствена гама е природният газ.

Основният капитал на компанията е 2.654 млн. лв., като дружеството е изкупило обратно 38 хил. акции.

След излизането на данните по позицията имаме ръст от над 15%, до средна цена 67.21 лв.