Във връзка с публикации, в които се казва, че "Булгартабак-Холдинг" е разпоредил на тютюневата фабрика в София да насочи 84% от производството си за износ, а акциз ще да се плаща само върху останалите 16%", от ръководството на „Булгартабак-Холдинг" АД категорично заявиха:

Ние сме един от участниците на пазара на цигари в България и не можем да го администрираме или да се разпореждаме със степента на потребление на нашите цигари. Какви количества ще бъдат продадени могат да определят само клиентите със своя избор и пазарна активност. Превесът на продажбите за външни пазари над тези за вътрешен пазар се получава съвсем естествено и е тенденция, която се наблюдава не за първи път у нас.

Опитът ни показва, че при всяко увеличение на акциза на цигарите пушачите се презапасяват или се опитват чрез промяната на предпочитаната марка цигари да се вместят в досегашния си „цигарен" бюджет.

За съжаление нерядко се обръщат и към цигари, които са с неясен произход и видимо неначислени акцизи, ДДС и мито (ако са произведени извън ЕС) - за което ние определено не можем да носим отговорност.