Във връзка с изненадващото търгово предложение към акционерите на Оргахим на цена от 85 лв. за акция, потърсихме за коментар един от най-големите миноритарни акционери в компанията - пенсионните фондове Доверие. На нашите въпроси отговори Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК Доверие.

Защо според Вас мажоритарните собственици на Оргахим отправят търгово предложение и какви са техните намерения?

Считам, че причина за търговото предложение е ниската пазарна капитализация на компанията в настоящия момент. „Оргахим" има 24% свободно търгуеми акции (free float), което е ниво над средните за пазара в България и това ми дава основание да мисля, че основната причина за търговото предложение не е делистване на компанията. Нямам информация за интерес от страна на стратегически инвеститор в „Оргахим", което би могло да бъде друго обяснение. Със сигурност обаче, появата на такъв в бъдеще, след стабилизиране на пазарите след кризата е предопределена, доколкото настоящите мажоритарни собственици не са стратегически инвеститори, а финансови.

Как ще коментирате цената от 85 лв. за акция?

Цената е малко над средно претеглената от търговия с акции на компанията през последните 3 месеца преди подаване на документи за търговото предложение. Това е един от възможните начини за определяне на цена за търгово предложение. Предстои да разберем каква ще бъде тази цена след намесата на КФН и евентуалното приложение на другите методи определени в Наредбата.

Като най-голям миноритарен акционер в Оргахим какви действия ще предприеме Доверие във връзка с търговото предложение, особено ако желанието на мажоритаря е делистване на компанията?

Първо, както отбелязах по-горе, не считам, че основната причина за търговото предложение е делистване на компанията. Второ, даже това да е причината, доколкото пенсионните фондове Доверие притежават над 5% от капитала на „Оргахим", то ако става въпрос за делистване, очевидно това не може да се случи без наше съгласие. Във връзка с конкретната ситуация и информацията с настоящето търгово предложение, посъветвахме емитента и мажоритарния акционер да повишат нивото на прозрачност, в резултат на което беше публикувана информация от тяхна страна.

При каква цена на акция фондовете на ПОК Доверие биха продали дела си от около 8% в Оргахим?

Спрямо нашите модели за оценки справедливата стойност на компанията е над текущо обявената цена в търговото предложение.

Материалът не е препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.