Девин АД (

) реализира печалба от 2.2 млн. лева за деветмесечието спрямо загуба от 318 хил. лева за предходния период на 2006 г., съобщиха от компанията.

Приходите на Девин за периода нарастват със 75% спрямо същия период на 2006 година. Показателят EBITDA на компанията се покачва от 2.164 млн лева до септември 2006, до 6.868 млн за 2007 година.

Девин подобрява значително и своите балансови стойности, като увеличава нетния си оборотен капитал с близо 3 милиона лева (извън приходите от първично предлагане на акции).

„Ние следваме стриктно стратегията си за агресивен растеж чрез навлизане в нови пазарни сегменти, нови продукти и нови пазари. В същото време инвестициите, които финансирахме частично със средствата от публичното предлагане на акции имат за цел да подобрят рентабилността ни на брутно ниво. Всички договори за модернизация вече са подписани и сме направили първите вноски по инвестиционната програма за 2008 година. В същото време балансът ни е стабилен и ще ни позволи да финансираме покупки на компании в обозрим хоризонт”, цитира Цветан Лъжански, Главен Изпълнителен Директор на Девин АД.

На 25 юли Девин осъществи първично публично предлагане на акции си (IPO). Постигнатата цена на акция бе 6.10 лв., а презаписването достигна 11 пъти.

На 20 септември стартира вторичната търговия с акции на дружеството на БФБ-София. Към настоящия момент акциите на Девин се търгуват на цена от 7.91 лв за акция, формирайки ръст от 29.67%.