Елхим Искра отчита повишаване на печалбата и нетните приходи от продажба на тримесечна база. Положителният финансов резултат на производителя на акумулатори от Пазарджик е 972 хил. лв., при 226 хил. лв. тримесечие по-рано. Печалбата на публичната компания към края на март бе едва 1 000 лв.

С 29% на тримесечна база растат нетните приходи от продажба на Елхим Искра като за периода юли - септември резултатът е 5.54 млн. лв.

С натрупването печалбата на дружеството за 2009 г. е 1.2 млн. лв., или с 65% под цифрата отпреди година.

С близо 50% намаляват деветмесечните приходи от продажби на публичната компания, спрямо същия период на 2008 г. и по последна информация те достигат 14.12 млн. лв.

Оттам информират, че спадът в приходите от продажби на дружеството, сравнено с деветмесечието на миналата година, е следствие от намаление на продажбите на продукция както на вътрешен пазар, така и от износ.

Oсновният риск и несигурност в дейността на Елхим Искра през оставащите три месеца на 2009 г. ще продължи да бъде рискът от спад в продажбите и загуба на клиенти на пазара на стартерни и тягови акумулаторни батерии в България и на външните пазари, като следствие от световната икономическа криза.

Други фактори, които ще оказват влияние върху дейността на публичната компания през тази година са рискът от възможна неплатежоспособност на контрагенти на дружеството и рискът от рязко изменение на цените на някои основни суровини за производство (олово и полипропилен) на международните борси, информират от производителя.

Днес цената при акциите на Елхим Искра остана непроменена на 2.00 лв. за лот. През деня се изтъргуваха общо 771 книжа.