Емисията акции на Зърнени Храни България АД-София се въвежда за търговия на 17 декември, понеделник, съобщи БФБ.

Размерът й е 170 785 600 лева, разпределени в същия брой акции с номинал от 1 лев. Присвоеният борсов код е ZHBG, като акциите са регистрирани на “Неофициален пазар на акции”, сегмент “А” на БФБ-София АД.

Нека припомним, че периодът на провеждане на book building и приемане на поръчки за придобиване на акции от компанията, при международно частно пласиране, е в дните между 10 декември и 14 декември. Между 12 и 14 декември се подават оферти и в условията на публично предлагане.

Ценовият диапазон при първичното публично предлагане на Зърнени храни България ще е от 4.40 до 5.62 лв. за ценна книга.

Оповестяването на цената и разпределянето на акциите ще са ясни около 15 декември, като прехвърлянето на разпределените книжа ще стане около 17 декември, когато предстои и качването им за вторична търговия на БФБ.

Основната сфера на дейност на Зърнени Храни България АД е свързана с пазара на зърно и маслодайни култури, както и производството на растителни масла. Емитентът притежава зърнобази, съоръжения за маслодобив, рафинерия и е в процес на изграждане на инсталация за биодизел.

Основен акционер на дружеството е Химимпорт АД с 53.96% от капитала, а заедно с акциите, притежавани от свързани лица (включително ПОАД ЦКБ Сила АД, ПОАД Съгласие, ЦКБ) – пряко и непряко - притежава около 66% от капитала на Зърнени Храни България АД.

В същото време БФБ-София АД прекратява окончателно регистрацията на ценни книжа, издадени от Слънчеви лъчи България АД-София, считано от 30 ноември 2007 г.