През 2008 - 2009 г. Енемона (

) планира да инвестира 43 млн. лв. в община Лом, съобщиха за Profit.bg от компанията. Дружеството започва изграждането на фабрика за пелети, както и отоплителна централа за нуждите на Лом. Очаква се и двете предприятия да влязат в експлоатация до отоплителния сезон още през тази година. Общата инвестиция за двата проекта възлиза на 10 млн. лв.

Енемона планира и изграждането на логистичен център и бизнес парк на стойност 23 млн. лв. За целта през 2007 г. компанията придоби 150 декара индустриална площ със значимо стратегическо разположение.

Имотът граничи с пристанище Лом – обхваща терени с достъп до река Дунав и е в непосредствено съседство с източните кейове в лимана на пристанището. Въпреки силния интерес към тези терени от страна на български и чужди компании, компанията има намерение да изчака конкурса за концесионер на пристанището. Според експерти разширението на порт Лом е възможно основно върху притежаваните от компанията терени.

През 2007 г. Енемона придоби 25 хил. декара земеделска земя и 500 декара индустриални терени на територията на община Лом. Придобитите терени ще бъдат експлоатирани за производство на енергийни култури, както и за изграждането на минен комплекс и ТЕЦ с мощност 400 мегавата по проекта за оползотворяване на находището на лигнитни въглища в района. В последните проекти компанията вече е инвестирала около 10 млн. лв.

Вчера акциите на Енемона поскъпнаха на БФБ с 0.06% до средните 17.16 лв. при обем от 30 575 изтъргувани книжа.