Да работиш без заплата - това е съдбата на хиляди българи, чиито работодатели са спрели да плащат месечните им възнаграждения заради кризата. От главната инспекция по труда съобщиха, че след масови проверки за година са успели да накарат работодателите да платят закъснели заплати за над 86 млн. лeвa.

В действителност, ако до преди кризата повечето оплаквания в инспекцията по труда са били за спорове дали е платено цялото възнаграждение, то през последните години вече работиците се оплакват масово от неплащане на заплатите. По данни от статистиката на Главната инспекция по труда за изминалата година случаите на неплатени заплати са били над 24 хиляди. В близо половината от тях става въпрос за пълно неплащане на заплатите, а не просто за минимално забавяне.

Работодателите казват, че заради многото задължения, които фирмите са натрупали към доставчици и банки по време на кризата, някои от тях се оказват затруднени с изплащането на заплатите. За да не подлежат на санкция и да плащат заплатите на време, те имат един изход - да намалят възнагражденията на своите служители.

Надежда дават данните от последното тримесечие - експортно ориентираните фирми първи започват да излизат от кризата, получават повече поръчки и свежи пари, които биха могли да раздвижат икономиката.

Глобите за некоректните работодатели, които не плащат заплати на време, са различни. Санкцията е от 1 500 до 10 000 лв. в зависимост от нарушението. Социалният министър обаче предложи некоректните работодатели да бъдат давани на прокурор.

Засега в инспекцията по труда не знаят за случай на осъден работодател, защото делата се завеждат от служителя и те нямат данни дали те са успели да осъдят шефовете си.

Източник: bTV