След направените крупни инвестиции през изминалите години, инвестиционната програма на Капитан дядо Никола за 2008 г. е по-скромна и е насочена предимно в осъвременяване и разширяване на производството на тръби и фитинги за водопреносни и канализационни системи, става ясно от доклад за дейността на компанията.

Програмата предвижда закупуването на 7 линии за производството на тръби от РЕ и РР от фирма Микросан – Турция на стойност 1.15 млн. евро, две устройства за гравиметричен контрол и осем захранващи устройства от фирма Тепро – Турция на стойност 61 хил. евро, както и два броя навиващи механизми от фирма Омега – Турция на стойност 130 хил. евро.

Финансирането на изброените по-горе съоръжения ще бъде поето от мажоритарния собственик. Пускането им в експлоатация ще увеличи с 15% производството на най-търсените по видове и размери продукти, които ще бъдат насочени към клиенти в страната, Румъния, Турция и Албания.

През 2007 година бяха доставени 43 броя шприцавтомати от фирма Sет Gроуп – Дания, от които 24 броя за – РР фитинги и 16 броя – за PVC фитинги и 3 броя – за опаковки за еднократна употреба. Доставени са 9 броя комбинирани шприцформи за РР и PVC фитинги от фирма IFW – Австрия.

Доставени са и 29 броя инструментални машини – борверзи, ерозийни машини, вертикални центрове от фирми Awea, Yivh, Oskar – Тайван. Доставени бяха 5 броя фрези и стругове от фирми в България – Арсенал – Казанлък, ЗГММ – Перник и ЗММ – София.

През 2007 г. беше завършен строежът на новия цех за производство на опаковки за еднократна употреба и РР фитинги. Предстои комисия за въвеждане на цеха в експлоатация. През 2007 г. беше започнат строеж на нов склад за готова продукция. През 2008 г. предстои въвеждането му в експлоатация, става ясно още от доклада.

Капитан дядо Никола приключи 2007 г. с нетна печалба в размер на 148 хил. лв., спрямо положителен финансов резултат от 362 хил. лв. за година по-рано. Приходите от продажби за изминалата година са на стойност 51.94 млн. лв., срещу 47.7 млн. лв. за 2006 г.