Агенцията за приватизация допусна консорциума “Кей Джи Маритайм Шипинг” АД до понататъшно участие в конкурса за продажбата на 7 631 460 броя акции, представляващи 70% от капитала на Параходство “Български морски флот” ЕАД, Варна. Дружеството има право да закупи информационен меморандум и да подаде предварителна оферта.

Останалите двама участници, подали документи, не бяха допуснати по следните причини:
Chartworld Shipping Corporation, гр. Атина, Гърция – Дружеството е компания за корабен мениджмънт. Chartworld Shipping Corporation отдава кораби под наем, а не наема кораби за насипни или генерални товари, по договори за “тайм-чартър”. Конкурсната документация не допуска самостоятелно участие на корабен мениджър, с изключение на случаите, когато е акционер или съдружник в стратегически инвеститор – част от консорциум.

Essar Shipping&Logistics Limited, Кипър – е компания за спедиция и логистика и в документите за допускане е посочила, че ще използва своя филиал Essar Shipping Limited, Индия за да успее да отговори на квалификационните изисквания.

Това на практика би означавало подмяна на участника, което е съществено нарушение на конкурсните условия. Освен това Essar Shipping&Logistics Limited, Кипър е създадена през 2006г., като развиваната от нея дейност предполага невъзможността да предостави сключени договори за наем на кораби за “тайм-чартър” за последните 3 години, което също е задължително условие на конкурса.

Предвид констатираните съществени несъответствия АП реши да не допусне Chartworld Shipping Corporation, гр. Атина, Гърция и Essar Shipping&Logistics Limited, Кипър до по нататъшно участие в приватизационната процедура за пордажбата на 70% от капитала на Параходство “Български морски флот” ЕАД.