Консолидираната печалба на Захарни заводи (

) за първо тримесечие на годината е 806 хил. лв. или 67 пъти над финансовия резултат година по-рано. Това сочат данните от предоставения по-рано днес отчет на компанията на консолидирана база.

Общите приходи на дружеството нарастват с 47% на последните 20.32 млн. лв. От тях нетните постъпления от продажби на консолидирана основа възлизат на 20.04 млн. лв. при 12.95 млн. лв. в края на март 2007 г.

С 42% на 19.45 млн. лв. нарастват и общите разходи за дейността. Ако в края на първо тримесечие на миналата година са отчетени 13.73 млн. лв. разходи, то към края на този март цифрата вече е 19.45 млн. лв. Промяната се дължи до голяма степен от разходите по икономическите елементи и по-конкретно на средствата, насочени за материали.

През отчетния период ръководството на Захар ЕАД - дъщерно дружество на Захарни заводи, взима решение за закриване производството на захар от захарно цвекло. Подадено е Заявление за преструктуриране на Завода за захар в сферата на производство на захар от цвекло.

От компанията посочват, че срещу задължението за спиране на производството по силата на Регламент 320/2006 г, Европейската комисия поема ангажимент за предоставяне на субсидия в размер, който ще бъде определен след проверка.

На заседание Управителният съвет на Захарни заводи от 25 февруари взима решение за учредяване, заедно с Бултехинсервиз ООД, на дружество с ограничена отговорност Етанол Био ООД. Предметът на дейност на новообразуваното дружество ще бъде производство и търговия на етанол, биоетанол и биогорива.

Капиталът на дружеството ще е 5 хил. лв., разделени в 500 дяла от по 10 лв. номинална стойност. От тях Захарни заводи ще притежава 51%, а Бултехинсервиз ООД - 49%.

Към момента акциите на Захарни заводи поскъпват на Българска фондова борса с 0.56% на средните 10.7 лв. при обем от 250 изтъргувани книжа.