На 1 септември 2010 г. в гр. Инджия, Сърбия официално бе открито най-високо технологичното предприятие в региона за рециклиране на употребявани оловно-кисели батерии - Монбат ДОО. Дружеството е част от икономическата група на Монбат АД, информират от българската публична компания.

Инвестицията възлиза на над 12 млн. евро и е извършена в рамките на близо 3 години.

Атанас Бобоков, председател на Управителния съвет на Монбат АД и Боян Пайчич, председател на правителството на автономната област Войводина прерязаха лентата на новия завод.

На церемонията по откриването присъстваха министри от правителството на Сърбия и автономната област Войводина. Посланикът на България в Сърбия - Георги Димитров, връчи поздравителен адрес от името на президента Георги Първанов.

Към този момент в дружеството са ангажирани 24 работници и служители, като се планира броят им да нарасне до 70. Всички наети до момента работници и служители са преминали 60-дневен курс на обучение в компанията-майка, както и обучение от италиански и френски експерти.

Предвижда се заводът да преработва годишно между 15 - 16 000 т. олово и оловни сплави.

Преработеното олово и оловни сплави ще бъдат реализирани на европейския пазар, както и в други страни, включително и за производството на батерии на дружеството майка в България. В следващите няколко месеца предстоят пускови дейности до започване на регулярното производство.

Започването на рециклиращото производство в Сърбия ще позволи прилагането на организирана система за събиране, съхраняване и обработка на използвани оловно-кисели батерии, което ще способства за подобряване на екологичната обстановка.

За първи път в региона, Монбат АД ще въведе нови стандарти в областта на преработката на цветни метали. Технологията, която ще се прилага е най-модерната в тази област и се прилага само в още 11 други завода в Европа. Тя е екологично ориентирана и природощадяща. Представлява затворена рециклираща система, която все още не е позната в тази част на Европа, споделят от инвеститорите.

Дейността на предприятието е в пълно съответствие с екологичните изисквания и е единственият завод в Сърбия, който вече изпълнява изискванията на EU IPPC Directive.

По повод тържественото откриване председателят на НС на Монбат АД Пламен Бобоков заяви: „Реализирането на проекта и пускането в експлоатация на завода за рециклиране на употребявани батерии в Сърбия е поредната стъпка от превръщането на Монбат АД в един от най-големите и значими играчи на пазара на акумулатори и рециклиране в Европа".

Търговията с акциите на Монбат АД на БФБ днес бе повече от вяла. Общо през деня се изтъргуваха 467 книжа на групата, като цената остана без промяна на 6.548 лв. за лот.