Монбат откри завода си в Сърбия

2020
Монбат откри завода си в Сърбия

На 1 септември 2010 г. в гр. Инджия, Сърбия официално бе открито най-високо технологичното предприятие в региона за рециклиране на употребявани оловно-кисели батерии - Монбат ДОО. Дружеството е част от икономическата група на Монбат АД, информират от българската публична компания.

Инвестицията възлиза на над 12 млн. евро и е извършена в рамките на близо 3 години.

Атанас Бобоков, председател на Управителния съвет на Монбат АД и Боян Пайчич, председател на правителството на автономната област Войводина прерязаха лентата на новия завод.

На церемонията по откриването присъстваха министри от правителството на Сърбия и автономната област Войводина. Посланикът на България в Сърбия - Георги Димитров, връчи поздравителен адрес от името на президента Георги Първанов.

Към този момент в дружеството са ангажирани 24 работници и служители, като се планира броят им да нарасне до 70. Всички наети до момента работници и служители са преминали 60-дневен курс на обучение в компанията-майка, както и обучение от италиански и френски експерти.

Предвижда се заводът да преработва годишно между 15 - 16 000 т. олово и оловни сплави.

Преработеното олово и оловни сплави ще бъдат реализирани на европейския пазар, както и в други страни, включително и за производството на батерии на дружеството майка в България. В следващите няколко месеца предстоят пускови дейности до започване на регулярното производство.

Започването на рециклиращото производство в Сърбия ще позволи прилагането на организирана система за събиране, съхраняване и обработка на използвани оловно-кисели батерии, което ще способства за подобряване на екологичната обстановка.

За първи път в региона, Монбат АД ще въведе нови стандарти в областта на преработката на цветни метали. Технологията, която ще се прилага е най-модерната в тази област и се прилага само в още 11 други завода в Европа. Тя е екологично ориентирана и природощадяща. Представлява затворена рециклираща система, която все още не е позната в тази част на Европа, споделят от инвеститорите.

Дейността на предприятието е в пълно съответствие с екологичните изисквания и е единственият завод в Сърбия, който вече изпълнява изискванията на EU IPPC Directive.

По повод тържественото откриване председателят на НС на Монбат АД Пламен Бобоков заяви: „Реализирането на проекта и пускането в експлоатация на завода за рециклиране на употребявани батерии в Сърбия е поредната стъпка от превръщането на Монбат АД в един от най-големите и значими играчи на пазара на акумулатори и рециклиране в Европа".

Търговията с акциите на Монбат АД на БФБ днес бе повече от вяла. Общо през деня се изтъргуваха 467 книжа на групата, като цената остана без промяна на 6.548 лв. за лот.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg