Уорън Бъфет обича да казва, че неговият инвестиционен хоризонт е „завинаги". Това е и мотото на инвеститорите в Berkshire - те обикновено купуват акциите и ги държат.

Какво биха казали тези инвеститори, когато чуят, че анализатори считат, че акциите на Berkshire ще поевтиняват? През юли Майер Шийлдс от Stifel Nicolaus свали препоръката си за акции на компанията до „продавай".

За първи път от 2004 анализатор от Уолстрийт дава подобна препоръка за Berkshire. Според Шийлдс обаче, дори и Бъфет не може да се справи с лошата икономика.

Fortune говори с двама анализатори от Уолстрийт. Ето техните мнения:

Мечката: Майър Шийлдс, Stifel Nicholas

Нашите препоръки се базират на очакванията за влошаване на икономиката на САЩ във втората половина на 2010. Безработицата се уличава, а не се виждат стабилни признаци на възстановяване. Това ще се отрази на всички сегменти, на които оперира Berskire, без застраховането.

Спадът на фондовите пазари може да обезцени стойността на Berkshire с 2.8 млрд. долара през Q2.

Ние анализираме само акциите клас А, но едва ли ще има голяма разлика между клас А и клас Б.

В момента инвеститорската база на Berkshire е много по-институционална. Сега все повече фондове са принудени да обръщат внимание на компанията, защото тя е в S&P 500. Това означава, че акциите й все повече ще започнат да се държат като „нормални акции". Влиянието на верните инвеститори, които държат акции при всички положения, ще избледнява и ще видим много по-висока волатилност.

Бикът: Томас Русо, Gardner Russo & Gardner

Уорън Бъфет не робува на това да отчете печалби на всяка цена. Това е и силата на Berkshire.

Компанията вече е преживявала лоши времена за икономиката. Това за нея е терапевтично време, в което тя ще прави стратегически инвестииции.

Добър пример е Shaw Industries. Компанията за подови настилки току-що придоби водеща компания в Ню Йорк. За сравнение техните конкуренти в сектора си прекарват времето в това да отчитат краткосрочни печалби, за да запишат добър резултат в отчета. Когато икономиката се възстанови, всичко това ще е в полза на Berkshire.

Тази година акциите са поскъпнали с 20% след нулев ръст през 2009, когато S&P 500 скочи с 26%. Така че 2010 е период за наваксване за компанията.