Няма да бъдат закривани производствени бази в Лукойл Нефтохим, няма да има съкращения, съобщи на пресконференция председателят на Управителния съвет на дружеството Сергей Андронов.

По думите на Андронов плановете са дори да бъдат разкрити нови производства.

Той обясни, че спиране ще има в рамките на месец февруари идващата година, но причина за това ще бъде извършването на капиталов ремонт. Той обясни, че това е нормална процедура, която се извършва периодично.

Андронов допълни, че производствата ще заработят отново през месец март 2010 година, а хората, заети в дружеството, ще участват в провеждането на капиталния ремонт. Работниците няма да излизат в неплатени отпуски, уточни Андронов.

Предвижда се след ремонта да бъдат пуснати три нови производства. Андронов допълни още, че пазарът по време на ремонта ще бъде обезпечен с горива.

В момента в "Нефтохим Бургас" АД работят 2 800 души. Над 8 хиляди човека са на площадката на дружеството в свързани предприятия. Само за 2008 и 2009 г. досега ЛУКойл е инвестирал в Нефтохим половин милиард долара. Целта е в близките три години да се достигне средното европейско ниво за подобни заводи.

Няма опасност в близките години "ЛУКойл Нефтохим Бургас" да изпита недостиг на нефт, тъй като го изкупува от свободния пазар. Според Андронов кризата се отразява в търсенето на горива. За тази година преработката на нефт е с 5-10% по-малка в сравнение с 2008 година.

По отношение на разлива в езерото Мандра миналата неделя, Андронов посочи, че са обезпокоени от криминалните действия. Той увери, че вече е осигурено премахването на всички екологични последствия.

Андронов каза още, че ще се усили работата с охранителните структури, за да се предотвратят бъдещи инциденти.

Източник: BurgasNews

Още по темата:

Нефтохим спира да работи заради недостиг на суровина

Борисов: Нямам информация за спирането на Нефтохим

Лукойл: И дума не може да става за недостиг на суровина