Общо 17 публични компании планират увеличение на капитала си, показват данни на Profit.bg. Едва 7 от тях, или 44%, планират набирането на свеж ресурс. Това са Централна кооперативна банка, Химимпорт, Българска роза-Севтополис, Хидравлични елементи и системи, Еврохолд България, Декотекс и Компания за технологии и иновации Съединение.

В петък от Централна кооперативна банка обявиха, че свикват общо събрание на акционерите на 29 юни 2007 г., което ще гласува увеличение на капитала (72 760 779 лв.) до размер между 84 887 576 и 145 521 558 лв., за издаване на нови обикновени безналични акции с номинална стойност 1 лв.

ОСА ще овласти Управителния съвет на дружеството да определи емисионната стойност на една акция от новата емисия. Долна граница на емисията е 12 126 797 акции, а горна граница на емисията - 72 760 779 броя.

Хидравлични елементи и системи планира да увеличи капитала си от 2.62 млн. лв. на 3.039 млн. лв., чрез издаване на нови 419 хил. акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 19.75 лв. всяка една.

Очакваната нетна сума на приходите от публичното предлагане, след приспадане на разходите по неговото извършване е 8.148 млн. лв. Търговията с правата на дружеството ще стартира на 22-ри май, при положение че обявата за увеличението се публикува в Държавен вестник на 15-ти същия месец.

Увеличения на капитала ще предприемат и Българска роза-Севтополис и Еврохолд България, като мениджмънтът на двете компании очаква да набере до 6.033 млн. лв. и 41.877 млн. лв.

Увеличение на капитала с цел набиране на свеж ресурс планира и Химимпорт, като преди месец за Profit.bg зам.-председателят на УС на Химимпорт Александър Керезов.

Решението ще бъде обсъждано по време на предстоящото общо събрание на акционерите, което ще се състои през юни т. г., като параметрите все още не са ясни.

Последните две компании, обявили пред Българска фондова борса за намеренията си относно предстоящи увеличения на капитала, са Компания за технологии и иновации Съединение и Декотекс.

Други седем компании планират да увеличат капитала си за собствена сметка. По този начин всеки от акционерите на ЕМКА и Индустриален Капитал Холдинг ще получи съответно 2 и 3 безплатни акции, а тези на Спарки Елтос и Енергоремонт Холдинг респективно 6 и 10 на брой.

Най-големи ще са увеличенията на капитала на Елхим Искра и Метизи, предвиждащи да раздадат по 14 безплатни акции, докато акционерите на Параходство Българско речно плаване ще получат допълнителни 24 акции.

Две от компаниите, включени в изчислението на широкия индикатор – ЗД Евроинс и Индустриален Холдинг България също планират увеличения на капитала си.

Акционерите на застрахователната компания ще гласуват за едновременно намаление и увеличение на капитала - намаление от 7 499 996 лева на 7 499 994 лева чрез обезсилване на 2 акции след предварителното им придобиване от самото дружество, едновременно с което увеличение от 7 499 994 лева на 9 999 992 лева чрез превръщане на част от печалбата за 2006 г. в размер на 2 499 998 лева в капитал, посредством издаване на 2 499 998 нови поименни безналични акции с право на глас, всяка от които с номинална стойност 1 лев.

Новите акции се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала на дружеството до увеличението без реално внасяне на парични вноски. Срещу 3 от старите акции на Евро инс ще бъде получена по една нова.

От своя страна общото събрание на Индустриален Холдинг България ще гласува решение за увеличаване капитала на дружеството чрез превръщане на конвертируеми облигации в акции.

Увеличението на капитала се извършва чрез конвертиране на до 5 250 805 броя поименни безналични конвертируеми облигации в обикновени поименни безналични акции с право на глас. В момента капиталът на холдинга е 21 млн. лв.

Конвертирането на облигациите се извършва на деня на падежа на облигационния заем - 2 юли 2007 г. Акции от увеличението на капитала на Дружеството могат да запишат облигационерите на Дружеството към 22 юни 2007 г.

В заключение можем да посочим, че последната дата за сключване на сделки, в резултат на които приобретателят има право на на участие в увеличението на капитала на гореизброкените компании е две седмици след провеждане на общото събрание.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба.