Широкообхватният американски индекс S&P 500 отново постигна ръст във вторник, добавяйки 0,1%. Така напредъкът му за годината стига до 8,8%.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,1%, записвайки своя пети пореден ден на зелено.

Технологичният Nasdaq обаче падна с 0,1%.

В Европа панконтиненталният Stoxx Europe 600 се повиши с 1,1%.

Референтната доходност на 10-годишните държавни облигации на САЩ се понижи във вторник, установявайки се на 4,46%.

След като отслабнаха през април, пазарите на акции се възстановяват напоследък поради подновените надежди за намаляване на лихвените проценти тази година. Резултатите от корпоративните печалби за първото тримесечие към момента също дават известна причина за оптимизъм на инвеститорите.

Трейдърите на фючърси сега дават приблизително 90% шанс Фед да намали лихвите до края на годината, според данни на CME Group.

Според някои централни банкери обаче кампанията за овладяване на ценовия натиск може да продължи. Президентът на Федералната резервна банка на Минеаполис Нийл Кашкари, известен с ястребовата си нагласа, каза по време на глобалната конференция на Milken Institute, че най-вероятният сценарий е Фед да задържи лихвените проценти там, където са - за продължителен период от време, предава The Wall Street Journal. Той обаче добави: „Ако инфлацията започне да намалява или видим известно отслабване на пазара на труда, това може да ни накара да намалим лихвените проценти.“

Колкото до сезона на печалбите, резултатите във вторник не бяха толкова розови за някои компании. Акциите на Disney паднаха с 9,5%, след като медийният гигант отчете тримесечна загуба и публикува прогноза за печалбите, която се размина с очакванията на Уолстрийт.

Акциите на Celsius паднаха с 1,8%, след като продажбите на компанията за енергийни напитки за първото тримесечие също не покриха прогнозите на анализаторите.

Palantir Technologies се срина с над 15%, след като късно в понеделник компанията за анализ на данни отчете по-високи от очакваните приходи, но рязко забавяне на растежа на търговския бизнес в САЩ.

Tesla се понижи с 2,9%, след като федерален регулатор поиска от производителя на електрически превозни средства повече информация относно системата за автопилот, свързана с изтеглянето на автомобили през декември.

Сред компаниите, които трябва да докладват резултатите си тази седмица, са Uber и Warner Bros. Discovery.