Федералният резерв започва двудневното си заседание във вторник на фона на признаци, че инфлацията не само се задържа, но и отново започва да се повишава, въпреки че лихвените проценти са на най-високото си ниво от 2001 г.

Очаква се Централната банка на САЩ да задържи лихвените проценти стабилни на 5,25-5,5%, където се намират от юли, но коментарът на председателя на Фед Джером Пауъл ще бъде особено внимателно разгледан, след като по-рано този месец той в голяма степен опроверга очакванията за намаляване на лихвите в скоро време, пише в анализ Fortune.

"Точно сега, като се има предвид силата на пазара на труда и постигнатия напредък по отношение на инфлацията, е уместно да се даде допълнително време на рестриктивната политика да подейства", заяви Пауъл по време на форум за икономическите отношения между Канада и САЩ във Вашингтон.

Финансистът добави, че ако инфлацията се запази, Фед ще "поддържа настоящото ниво на лихвените проценти толкова дълго, колкото е необходимо".

Коментарите му след заседанието в сряда вероятно ще повторят тази теза, но ключовият момент ще бъде по време на брифинга, коментира икономистът от JPMorgan Майкъл Фероли.

Макар че по-ранните коментари на Пауъл показаха, че не предвижда допълнителни повишения на лихвените проценти, Фероли прогнозира, че въпросът все пак ще бъде повдигнат.

"Предполагаме, че няма да го оставят да се отърве толкова лесно и ще го притиснат по въпроса какво би довело до повишения. Там може да се очаква Пауъл да заяви, че повишенията не са основен сценарий, но от друга страна са нещо, което ще зависи от данните и не може да бъде изключено", допълва Фероли.

На предстоящата среща на Федералния резерв няма да бъдат представени т.нар. точкови графики на прогнозите за лихвените проценти. Последната от тях през март показа, че Фед очаква три намаления на лихвите тази година. Тези надежди вече бяха попарени от поредица от доклади за инфлацията, които не показаха продължаващо охлаждане, а Фероли казва, че е малко вероятно Пауъл да защити мартенската прогноза.

Други представители на Уолстрийт също смятат, че Пауъл може би ще трябва да признае възможността за повишаване. Bloomberg Economics прогнозира, че той ще изрази ястребова позиция на срещата на Фед.

"Той може да намекне за възможността да няма съкращения – или дори да предположи, че може да има повишение, макар и не на сегашната базова линия", комнтират Анна Уонг, Стюарт Пол, Елиза Уингър и Естел Оу.

Анализатори от Bank of America смятат, че докато основната перспектива на Фед не се промени, финансистите ще дадат на настоящите лихвени проценти повече време да окажат ефект.

Според тях, Пауъл ще посочи, че следващият ход – когато и да настъпи, все още е вероятно да бъде намаляване на лихвите, а Фед ще остане в режим на изчакване, докато инфлацията се охлади допълнително. Според банкерите, през декември вероятно ще има понижение на лихвените проценти, а летвата за повишаване е много висока.

Но има два сценария, при които това би било необходимо: ако базисната инфлация се повиши по начин, който предполага, че икономиката прегрява, или ако очакванията за бъдещата инфлация се повишат, дори ако настоящата инфлация не се ускори отново.

"Колкото по-дълго тя се задържи значително над 2%, толкова по-голяма е вероятността дългосрочните инфлационни очаквания да се повишат", смятат още от Bank of America. "Ако това се случи, Фед ще го разглежда като загуба на доверие и причина да повиши основния лихвен процент."

На този фон, силният глобален икономически растеж може да осигури на акциите достатъчна подкрепа за възобновяване на рекордното рали, дори ако залозите за намаляване на лихвените проценти тази година бъдат напълно изоставени, отбелязва Bloomberg.

След като най-добрата седмица за индекса S&P 500 от ноември насам върна американския борсов измерител към рекордните му нива от март, инвеститорите са изправени пред избора дали слабостта, наблюдавана по-рано този месец, е била само епизод или забавеното облекчаване на политиката ще повлече пазара отново надолу.

Според някои инвеститори отговорът се крие в пазарния наръчник от 90-те години на ХХ в., когато акциите увеличиха стойността си повече от три пъти въпреки годините на лихвени проценти, които се колебаеха около сегашните нива.

Тогава силният икономически растеж даде възможност на акциите да заблестят и макар че глобалните перспективи в момента са по-несигурни, има достатъчно импулс, който да тласне пазара на акции напред.

"Трябва да прецените защо бихте могли да попаднете в сценарий, при който през тази година ще има по-малко намаления на лихвените проценти", коментира в интервю Зехрид Османи, мениджър на фонда Martin Currie.

"Ако е свързано с това, че икономиката е по-стабилна от очакваното, това би могло да подкрепи ралито на капиталовите пазари след типичните волатилни реакции на колене.", обяснява той.

Преди ръстовете миналата седмица, акциите си отдъхнаха през април, след като първоначалните очаквания за облекчаване на политиката дадоха старт на рекордни ръстове в САЩ и Европа през последните месеци на 2023 г.

Очакванията на трейдърите от началото на януари за поне шест съкращения на ФЕД с по 25 базисни пункта тази година оттогава бяха сведени само до едно, тъй като инфлацията в САЩ остава висока, което породи опасения, че продължителната рестриктивна политика ще се отрази негативно на икономиката и на потенциала за печалби на компаниите.

Нарастващите геополитически рискове и несигурността относно изхода от изборите по света също доведоха до рязко повишаване на волатилността, което стимулира търсенето на хеджиране в случай че пазарът претърпи по-рязък спад.

Въпреки тези процеси, доверието в глобалната икономика се засили, подкрепено главно от растежа в САЩ и неотдавнашните признаци на оживление в Китай.

По подобен начин този месец Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобалната икономическа експанзия, докато проучване на Bloomberg показва, че от 2025 г. се очаква растежът в еврозоната да се ускори.

Известно краткосрочно отдръпване се счита за здравословно за S&P 500 след ралито му до исторически връх през първото тримесечие.

Между 1991 г. и 1998 г. индексът на няколко пъти отстъпваше с до 5%, преди да започне ново рали, но не се коригираше с 10% или повече. Един от недостатъците на сравнението е, че сега индексът има много по-голяма концентрация, отколкото през 90-те години.

Настоящите пет водещи акции – Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon и Meta Platforms са от технологичния сектор и съставляват почти една четвърт от пазарната капитализация, което прави индекса уязвим към по-резки колебания.

Все пак има и други фактори, които предвещават добро развитие на акциите.

Анализ на BMO Capital Markets показва, че доходността на S&P 500 обикновено корелира с по-високата доходност на облигациите. От 1990 г. насам индексът е отбелязал средна годишна печалба от почти 15%, когато доходността на 10-годишните държавни ценни книжа е била над 6%, в сравнение с възвръщаемост от 7,7%, когато доходността е била под 4%, показва анализът.

"За нас това е логично, тъй като по-ниските лихвени проценти могат да отразяват бавен икономически растеж и обратно", обяснява Брайън Белски, главен инвестиционен стратег на BMO.

Миналата седмица доходността на 10-годишните съкровищни облигации достигна най-високата стойност за годината от 4,74% поради ограничените перспективи за облекчаване на политиката.

Първите резултати от настоящия отчетен сезон показват, че около 81% от американските компании надхвърлят очакванията дори на фона на повишените лихвени проценти. По данни на Bloomberg Intelligence приходите за първото тримесечие са на път да нараснат с 4,7% спрямо предходната година в сравнение с предсезонната оценка от 3,8%.

Анализаторите очакват печалбите на S&P 500 да скочат с 8% през 2024 г. и с 14% през 2025 г. след слабия ръст през миналата година. Прогнозата за приходите може да бъде още по-висока през следващата година в случай на нулево намаление на лихвените проценти през 2024 г., смята Андрю Слимън, портфолио мениджър в Morgan Stanley Investment Management.

Процъфтяващата икономика ще продължи да подкрепя акциите дори при липса на намаляване на лихвените проценти, категоричен е стратегът на Bank of America Осунг Куон.

Най-голямата опасност за тази предпоставка ще бъде, ако икономиката се забави, а инфлацията остане висока, допълва той. "Ако инфлацията се задържи поради инерцията в икономиката, това няма да е непременно лошо за акциите. Но в стагфлация е така", допълва той.