След геополитическия шок от миналата седмица фондовите пазари в САЩ и Европа се възстановяват (макар и колебливо), преминавайки през поредица от тестове.

Тази седмица над 30% от компаниите в S&P 500 докладват тримесечните си резултати, като сред тях са някои от големите технологични гиганти, след като преди дни акциите на т.нар. Великолепната седморка загубиха близо трилион долара пазарна стойност. Според някои анализатори печалбите на компаниите с мегакапитализация ще бъдат по-важни от очакваните данни за инфлацията и други макроикономически показатели, даващи повече сигнали за ходовете на централните баки по отношение на лихвените проценти.

По тези и други теми, свързани с по-широката и дългосрочна пазарна картина, както и за инвестиционната култура у нас и здравословното участие на финансовите пазари, разговаряме със Спасимир Маджаров, мениджър за България на Amundi - най-голямото дружество за управление на активи в Европа.

Каква най-общо е динамиката на финансовите пазари след като страховете от ескалация на конфликта между Иран и Израел започнаха да избледняват?

Очаквано, пазарите показаха известна колебливост след новините за атаката на Иран и последвалия отговор на Израел. След това „позитивното настроение“ се завърна, макар и в по-минорен тон.

Относно класовете активи, акциите забавиха ръста си след феноменалната 2023 г. и покачването от началото на 2024 г. на фона на новините около конфликта в Близкия Изток, но както вече отбелязах, корективният ефект беше по-скоро сравнително „козметичен“ и кратък.

В същото време упоритата инфлация в САЩ оказва натиск върху облигациите.

Успоредно и свързано с това, наблюдаваме ръст в цените на златото и сравнително тесни граници при търговията с петрол.

Мисля, че цялата тази гама от разнопосочни новини - геополитически конфликти, инфлация, предстоящи избори и т.н. - изглежда „изморява“ участниците на пазара и води до момент на изчакване как ще се развият събитията.

Исторически погледнато колко дълго продължава влиянието на геополитическите конфликт върху пазарите, какви обрати очаквате и за какъв период от време?

Мисля, че ако конфликтът Израел-Хамас се запази в моментните си граници и ако добивът и транспортът на петрол не пострадат, ефектът върху пазарите ще е ограничен и временен, което до известна степен наблюдаваме в момента.

Ако се стигне до ескалация, включи се държава като Иран например, ситуацията ще бъде сложна и ще изисква съвсем нов прочит. Рисковете за глобалната икономика ще нараснат, като вече и без това има достатъчно предизвикателства.

Всъщност в Amundi имаме изградена стратегия с различни сценарии – например при геополитически конфликт очакваме активи от защитен характер да са държавните ценни книжа на държави от развития свят, пари, злато, петрол. Активи, които бихме избягвали в такъв период са корпоративни кредитни експозиции, акции в по-общ план и активи във възникващи пазари, но това не залагаме като правило, а по-скоро посока в която да се разсъждава.

В този ред на мисли бих си позволил да разширя обхвата на въпроса ви. Нека погледнем събитията, които движат света през последното десетилетие – минахме през невиждана за последните 100 години пандемия, война в Европа – почти 80 години след края на Втората Световна Война, висока инфлация, Brexit, отрицателни лихви и рязко затягане на паричната политика след това, приток на мигранти и много други катаклизми. В крайна сметка, за този период, въпреки тези събития, капиталовите пазари продължават да функционират. Нещо повече – това десетилетие се характеризира с над-средната доходност.

Новини винаги ще има, редно е да се вземат предвид, но ние препоръчваме да се гледа дългосрочно на инвестициите, да не се действа под влияние на емоции и пазарен „шум“. Накратко - да се спазва дисциплина. Да се вярва в пазара, защото докато го има, ще има и възможности за доход.

Междувременно инвеститорите продължават да следят перспективите за лихвените проценти на Фед, ЕЦБ и други големи централни банки. Какви са прогнозите на Amundi?

Очакваме Европейската централна банка да направи стъпка към намаляване около средата на годината, но не забравяме, че решението ѝ ще се базира на данни за икономиките в ЕС. Към момента показателите като че ли дават основание за тази стъпка. Прогнозата ни е, че преди края на 2024 ЕЦБ ще предприеме 3-4 стъпки за намаляване на лихвата.

За Япония очакваме запазване в рамките на 0,1%, а за Китай намаление от 3.45% на 3.00%

В САЩ ситуацията с лихвените проценти остава малко по-сложна заради последните данни за инфлацията. Очакваме да има стъпка от 25 базисни точки надолу, но предполагаме, че моментът на действие на Фед в тази посока ще е след средата на годината, като очакваме още две стъпки надолу от 25 базисни пункта до края на 2024 г.

Тук обаче се фокусираме върху краткосрочния ефект и решение, проблемът с инфлацията е доста дълбок и трудно решим.

Някои анализатори, включително главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън казват, че сега повече от всякога икономиката на САЩ прилича на тази от 70-те години на миналия век. Какъв е вашият прочит на това сравнение?

Гледайки назад в историята, нека започнем от 60-те години в САЩ, когато се води война във Виетнам и президентът Линдън Джонсън обявява своите социални реформи - разбира се, всички те са финансирани с дълг. Накратко, огромните харчове водят до инфлация от 6% през 1969 г. През лятото на същата година Федералният резерв вдига агресивно лихвата до 10%. До 1972 г. е постигнат „успех“ и инфлацията достига ниво от 3% - звучи познато, нали? Това дава надежда, че проблемът е решен. Инфлацията обаче пада до заветните 2% чак през 1986 г., а 70-те години остават в историята като един от най-тежките инфлационни периоди за САЩ.

Приликите със сегашния момент са доста – свръх разходи, свръх задлъжнялост, военни конфликти, затруднена търговия, инфлация от 9% през 2022 г. и 3% към момента. Надявам се историята да не се повтори, но приликите не бива да се игнорират с лека ръка и следва инвеститорите да се подготвят адекватно.

The Wall Street Journal има следния коментар: „Лихвите тревожат инвеститорите на Уолстрийт, но сезонът на печалбите им дава комфорт“; Как очаквате тримесечните резултати на листнатите на борсите компании да повлияят на основните борсови индекси?

Нетните печалби на компаниите от широкия индекс S&P500 показаха сериозен ръст от 10% на годишна база за Q4 на 2023 г. Консенсусът за Q1 на 2024 г. е за значително свиване в ръста до около 5%.

Обратно на САЩ, Европа регистрира годишен спад на същия показател от 6,5% на годишна база за компаниите в индекса Stoxx 600, като очакванията за Q1 на 2024 г. са спадът да стигне до 10-11%, като се регистрира понижение за 4 поредно тримесечие.

Показателят цена/печалба на акция (PE на Shiller) в Европа се стабилизира около ниво от 16,2x, докато това на САЩ е 32,9x (съответно за MSCI Europe vs MSCI US). С една дума, акциите в Европа са около 50% по-евтини от тези в САЩ при средна стойност 32%. (Данните съм към 10.04.2024.).

Тук въпросът е инвеститорите да оценят много фактори като цени на активите към момента, ръст на икономиките, стойност на енергийните ресурси и много други, за да вземат своето решение. А какво ще направят пазарите се опасявам, че никой не може да предвиди с лека ръка.

Как очаквате да се развие еуфорията около AI технологията и съответно влиянието ѝ върху фондовите пазари?

Очакваме шумът около AI да продължи и да се разпространява и в други сектори като енергетика, инфраструктура и трансформация на здравеопазването. За инвеститорите ще бъде важно да наблюдават качеството на отделните компании. Днес е много трудно да се намерят компании в този сегмент, които да не са надценени, особено най-големите и най-известните.

Ще има ли според вас нови „звезди“ в AI сегмента след успеха на Nvidia и Super Micro Computer?

Да, смятаме, че ще има както нови звезди така и нови губещи, следим пазара с интерес.

В Amundi вярваме, че иновациите са ключов елемент и винаги ще създават нови пазари и ще нарушават съществуващите. Ще има възможности за растеж за някои компании, други ще остареят и нови ще заемат тяхното място. Нашата роля като инвеститори е да погледнем отвъд текущата шумотевица и да се опитаме наистина да разберем ключовите изводи от тази нова вълна от иновации, да преценим следващото развитие и да направим промени в нашите портфолиа. Това правят нашите колеги от CPR Asset Management, дъщерно дружество на Amundi, с Global Disruptive Opportunity Fund, който инвестира в акции на компании, които променят играта с иновациите, които носят.

Следите ли пазара на криптовалути и каква е стратегията на Amundi в това отношение?

Тъй като криптовалутите са силно спекулативни и тяхното представяне е почти невъзможно да се предвиди, Amundi не е много активен в този сектор за момента.

Каква е макровизията на Amundi по отношение на различните класове активи?

Фокусът ни е върху нововъзникващите пазари - очакваме ръст на икономиките им от около 3,7% срещу 1,3% за развития свят.

Очакваме например икономиката на Индия да отбележи ръст от 6,3%, тъй като страната има сериозен напредък в намаляване на нивата на дълг в корпоративния сектор, предприема сериозни структурни реформи, включващи такива за облекчаване на бизнеса; демографската ѝ структура е с огромен потенциал. В тази връзка както акциите, така и облигациите могат да предложат добри възможности за доход. Евентуално намаление на лихвите в долари ще окаже позитивен ефект на облигациите от ВП.

Относно стария свят, бихме отделили внимание на дивиденти акции, на акции предполагащи стойност срещу тези, които се базират на ръст на продажбите. Интересени възможности предлага Япония. За облигации, бихме обърнали внимание на държавите издадели, с акцент на облигации с висок инвестиционен рейтинг пред тези без.

Това бих изложил накратко относно текущите очаквания, но отново бих изтъкнал, че същината за нас в Amundi е дългосрочното инвестиране. Вярваме, че акциите са подходящ инструмент за всеки, който съзнава, че инвестирането в този актив работи само дългосрочно, всичко друго е спекула и подходящо за друг тип пазарни участници. Текущи промени има и ще има занапред, но ако се спазва дисциплина, диверсификация и дълъг срок (ние смятаме за такъв над 7-8 и дори 10 години) текущите нива нямат значение. Дори при срещи с наши клиенти, чувайки, че хоризонтът им е 2-3-4 години, ние се въздържаме да работим с акации, а търсим по-ниско волатилни решения, защото срокът не е достатъчен за генериране на задоволителен доход от този клас активи.

В този ред на мисли, как оценявате инвестиционната култура у нас през последните 5 години – има ли повече потребители, които се обръщат към продуктите на мениджърите на активи като към дългосрочен спестовен инструмент?

Преди година ми попадна статистика, че в България сумата, инвестирана в договорни фондове, е около 2% от БВП, за Чехия е 5%, за Австрия мисля 40%.

Впечатление прави, че все повече хора търсят инвестиционни решения за парите си и съм сигурен, че вървим в правилната посока.

Много хора смятат, че не е за тях, изисква много внимание, познания, струва много пари и винаги се стараем, и ние и нашите дистрибутори, да отправим ясното послание, че всъщност трупането на богатство и независимост може да започне с малка стъпка, каквато е инвестицията в месечен план. Това всъщност е гръбнакът на спестяването в развития свят.

Какво според вас би повишило инвестиционна култура в България и чрез какви продукти Amundi привлича повече клиенти към участие на финансовите пазари?

Нямам един отговор. Образование, информация, грижа за бъдещето, дисциплина, нарастване на общото благосъстояние на българите - това са все неща, които биха помогнали в посока подобряване на инвестиционната култура. Хората ще имат нужда да търсят решения, а те са вече лесно достъпни.

Какъв е „идеалният“ диверсифициран портфейл в момента, какво препоръчвате на клиентите си, чийто инвестиционен подход е по-малко рисков, а целта - по-дългосрочна?

Ако можете да „преглътнете“ 10 години като срок и ако може да се справите с изкушението да не пипате парите, докато работят, акциите на развитите пазари биха били подходящи за вас. Ако пък можете да приемете 15 години, добре диверсифициран пул от акции носи много атрактивен риск/доход баланс. Имаме статистика, мисля от 20-те на миналия век, която показва, че всички 15 годишни периоди на S&P500 от 1920 г. до 2018 г. са на положителна територия, като по спомен около 50% от резултатите са със среден доход от около 10%.

Ако този модел не работи за вас, може би е редно да се информирате за текущо инвестиране на месечна база - определяте сумата и всеки месец осреднявате пазара, изчиствайки по този начин и т.нар. „пазарен шум“. Генерирането на доход отново работи само дългосрочно и с високо ниво на дисциплина, като не бива да пропускате момента на плащане на вноската си.

Относно „идеалния“ портфейл, зависи от инвеститора, неговите цели и хоризонт, обкръжаващата го среда и т.н. Ако клиентът има хоризонт и дисциплина, може да се търсят акции с географска и секторна диверсификация. За други клиенти, може би облигации и акции биха били подходящи в различен микс, спрямо риск толеранса. За най-консервативните, които не искат и не могат да носят риск, разумно е да прегледат кеш решенията ни. При всички случай нашите дистрибутори ще могат да насочат към адекватно решение всеки клиент.

Спасимир Маджаров | Директор на Amundi България

Спасимир Маджаров има над 20 г. опит във финансовата индустрия. Започва кариерата си в корпоративното банкиране, осъществявайки многобройни проекти по финансиране на клиенти от различни индустрии. Той задълбочава познанията си в корпоративните финанси като директор в инвестиционен фонд, където се грижи за правилното селектиране на инвестициите, общото управление през периода на финансиране и последващ изход. В по-късен етап от кариерата си Спасимир създава своя консултантска практика, за да насочва клиентите в техните планове за преструктуриране или желание за разрастване.

Amundi е най-голямото дружество за управление на активи в Европа по размер на управляваните активи и се нарежда в първите 10 в световен мащаб.

В края на 2023 г. активите под управление в компанията надхвърлят 2 трилиона евро, като входящите потоци са в размер на 26 милиарда евро и са положителни през цялата година. Това се случва благодарение на успешните трежъри продукти, активно управление на облигации и структурирани продукти, отбелязва Спасимир Маджаров. Групата предлага и нови продукти, специално създадени с идея за защита на капитала, които привличат голям интерес, отбелязва мениджърът на Amundi за България.

Във финансово изражение нетната печалба за 2023 г. на Amundi регистрира увеличение от +3,9% на годишна база. Приходите нарастват с +2,1% спрямо 2022 г. Нетната печалба на акция достига €6,00 през 2023 г., като Amundi предлага да се разпредели дивидент в размер на €4,10 или 6.6% доходност.

*Публикацията не представлява инвестиционен съвет за покупко-продажба на ценни книжа, и не е препоръка или инвестиционна консултация.