Спадът на американските акции през последните три седмици постави началото на разпродажба, която вероятно ще се задълбочи заедно с нарастващите макроикономически рискове, сред които повишаваща се доходност на държавните облигации, силен долар и повишени цени на петрола, казва главният пазарен стратег на JPMorgan Chase & Co. Марко Коланович, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че резултатите от печалбите на корпоративна Америка тази седмица може временно да стабилизират пазара, това не означава, че акциите са в безопасност, смята той.

Самодоволството около оценките на акциите, инфлацията, която остава твърде гореща, спадащите очаквания за предстоящи намаления на лихвените проценти от Федералния резерв и прекалено розовите перспективи за печалбите са сред силите, които според Коланович добавят към рисковете от спад.

„Корекцията вероятно ще продължи“, пише той в бележка до клиентите, след като индексът S&P 500 приключи миналата седмица с над 5% под своя връх при затваряне от 28 март. Корекцията на пазара обикновено се определя като спад от 10% или повече.

Коланович препоръчва на клиентите да обмислят купуването на японски акции, свързани с потребителските стоки, поради очакванията, че растежът на реалните заплати ще стимулира по-високото лично потребление в страната.

За Коланович скорошните модели на търговия и настоящите пазарни тенденции на Уолстрийт са паралелни с тези от миналото лято, когато възходящата инфлация и ястребовият подход на Фед предизвикаха спад в рисковите активи. Разликата е, че сега позиционирането на инвеститорите изглежда по-високо.

Коланович и неговият екип са сред малката група мечи настроени анализатори на Уолстрийт тази година. Докато повечето от колегите им повишиха перспективите си за акциите в САЩ, стратезите на JPMorgan остават против акциите и рисковите активи като цяло, давайки най-ниска прогноза за ръста на S&P 500 в края на годината сред големите банки на Уолстрийт. При 4200, тяхната прогноза предполага близо 16% спад от нивото от понеделник преди края на 2024 г.

Следва да се отбележи, че прогнозите на JPMorgan за американските акции не успяха да се материализират в две поредни години: Коланович остана оптимист през по-голямата част от поражението през 2022 г., а след това задържа низходящата си позиция по време на миналогодишното рали от 24% на S&P 500.