Фондовият пазар в САЩ се покачи в понеделник след лошото представяне миналата седмица.

S&P 500 спечели 0,9%, слагайки край на шестдневна поредица от загуби, като всеки от 11-те сектора на референтния индекс завърши деня на зелено. От началото на годината S&P 500 е нагоре с 5%, падайки с 4,6% този месец.

Технологичният Nasdaq Composite напредна с 1,1% след спад от 5,5% миналата седмица.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 0,7%, или около 254 пункта.

Спадът на напрежението между Израел и Иран помогна за понижаването на суровия петрол Брент с 0,3% до 87 долара за барел. Фючърсите на златото се понижиха с 2,8%, след като достигнаха исторически връх в петък.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се повиши до 4,622% в понеделник, от 4,613% в петък.

Пазарите в Азия и Европа също стартираха седмицата позитивно.

Японският Nikkei добави 1%, а хонконгският Hang Seng се покачи с 1,8%.

В Европа FTSE 100 напредна с 1,6% до рекорд за първи път от 20 февруари 2023 г. Общоевропейският Stoxx 600 регистрира ръст от 0,6%, като повечето сектори бяха в зелено.

Биткойн се изкачи до $66 602, според индекса на цените на криптовалутата Coindesk, след халвинга.

Пазарът е изправен пред поредица от тестове през следващите дни

Тази седмица над 30% от компаниите в S&P 500 ще докладват тримесечните си резултати, според FactSet. Инвеститорите ще обърнат особено внимание на отчетите на големите технологични компании, след като миналата седмица акциите на т.нар. Великолепната седморка загубиха близо трилион долара пазарна стойност. Според някои анализатори печалбите на компаниите с мегакапитализация ще бъдат по-важни от данните за инфлацията тази седмица, отбелязва The Wall Street Journal.

Акциите на Tesla паднаха с 3,4% преди компанията да обяви резултатите си – те трябва да бъдат публикувани във вторник. Компанията майка на Google Alphabet, собственикът на Facebook Meta Platforms и Microsoft също ще обявят резултатите си тази седмица.

Акциите на компаниите, свързани с изкуствения интелект, бяха сред тези, които се възстановиха в понеделник от спада миналата седмица. Alphabet добави 1,4%. Производителят на чипове Nvidia се покачи с 4,4% след най-големия си еднодневен спад в историята.

През април американският пазар на акции отслабна, а доходността на облигациите се покачи, след като устойчивият икономически растеж и по-твърдите от очакваното данни за инфлацията поставиха под съмнение шансовете Федералният резерв да намали лихвените проценти тази година.

Новите данни за икономиката тази седмица биха могли да дадат повече яснота дали централната банка на САЩ ще намали лихвите през следващите месеци. В четвъртък инвеститорите ще получат данни за това как се справя икономиката на САЩ през първото тримесечие, а в петък се очаква докладът за предпочитания от Фед измерител на инфлацията.

Компаниите със стабилни парични потоци спрямо дълга си би трябвало да се справят добре, ако лихвените проценти останат по-високи за по-дълго време, казва пред WSJ Майк Диксън, ръководител на изследванията в Horizon Investments. Комуникационните услуги и енергетиката са два сектора, които отговарят на тези качества. Те добавиха повече от процентен пункт в понеделник.

От решаващо значение за пазара е и как ще се представят през следващите седмици акциите извън големите технологични имена.