Късно вечрта в петък кодът на Bitcoin автоматично намали наполовина новите емисии на най-голямата криптовалута в света. Това се случва приблизително на всеки четири години и освен че помага да се предотврати инфлацията, исторически предшества най-големите покачвания на цената ѝ.

От техническа гледна точка това събитие е сравнително просто: След като 210 000 блока с трансакции бъдат изчислени и добавени към основната верига, възнаграждението на “миньорите”, осигуряващи Bitcoin, се намалява наполовина.

В мрежата има повече от дузина публично търгувани компании, които се занимават с това, и хиляди по-малки частни играчи по целия свят, които постоянно се надпреварват да обработват трансакции и да получават заплащане в нови токени. Тъй като събитието води до намаляване на възнагражденията, изплащани директно на миньорите, те първи ще усетят въздействието на т.нар. халвинг. Обикновено, когато намаляването наполовина намалява предлагането, това води до огромни ръстове в цената на криптовалута №1.

Всъщност предишните (и единствени) три халвинга в историята са предхождали всеки "бичи" период, в който криптовалутата е достигала нови исторически върхове и е имало вълна от нови инвеститори на пазара. Това бързо нарастване на цените е помогнало на много миньори да предотвратят най-лошото, тъй като обикновено компенсира въздействието на намаляването на заплащането за добив.

"Като компания, която вече беше в процес на мащабиране на инфраструктурата си по време на предишния халвинг, ние знаем какъв удар може да нанесе това събитие върху една организация за добив, ако тя не е адекватно подготвена", коментира пред CNBC Адам Съливан, бивш инвестиционен банкер, който в момента ръководи “миньора” Core Scientific.

Общата пазарна капитализация на 14-те регистрирани в САЩ компании за добив на Bitcoin, следени от JPMorgan, които представляват около 21% от глобалната мрежа за добив на криптовалута №1, е намаляла с 28% през първата половина на април до 14,2 млрд. долара, достигайки най-ниските си стойности от началото на годината. Bitdeer е най-добре представилата се акция през периода, като се е понижила с около 20%. За сравнение, Stronghold Digital, например, е загубила 46% от цената на акциите си.

Някои експерти определят халвинга през 2024 г. като основополагащ момент за сектора за добив на Bitcoin. А в зависимост от това колко подготвителна работа са свършили миньорите, той лесно може да ги изстреля нагоре или да ги пречупи.

"Да сте подготвени в случая означава да оцените всичките си енергийни стратегии, всичките си софтуерни възможности, всичките си операции", посочва Съливан.

Други не са толкова загрижени, като се имат предвид неотдавнашните ценови движения на криптовалута №1. В изследователска бележка на Needham от 16 април анализаторите на компанията заявяват, че очакват халвинга да има само скромно въздействие върху очакваните маржове EBITDA на миньорите, въпреки 50-процентното свиване на приходите, тъй като цената на Bitcoin ще се задържи в диапазона от 60 000 до 70 000 долара.

"Очакваме геополитическото напрежение и политиката на лихвените проценти да бъдат най-големите двигатели на ценовото действие на криптовалутите в краткосрочен план", пишат анализаторите на Needham, като добавят, че при цена на Bitcoin над 60 000 долара халвирането е "дерисковано за почти всички публични миньори".

Банката обаче залага на по-добро представяне на нискобюджетните играчи като Riot Platforms, Bitdeer и Cipher Mining. В същото време, ако цените на Bitcoin паднат, Needham казва, че най-силно въздействие ще усетят производителите с по-високи разходи, които също са обвързани с по-високи цени чрез големи съкровищни активи.

Анализаторите от JPMorgan подкрепят това мнение. Според тях "неотдавнашната слабост предлага атрактивна входна точка".

Години, прекарани в подготовка

Миньорите имаха години, за да се подготвят за халвинга от петък, включително да търсят по-ниски разходи за електроенергия и да модернизират парковете си с по-ефективни машини.

"Понижаването се случва като по часовник на всеки четири години", казва Харис Басит, главен стратегически директор на Bitdeer Technologies Group. "Това е известна променлива, която е ориентир за нас, за да останем фокусирани върху оперативното съвършенство."

За тази цел базираната в Сингапур компания инвестира в нови центрове за данни, но основната ѝ стратегия е да увеличи вертикалната интеграция чрез научноизследователска и развойна дейност. 25% от персонала ѝ е съсредоточен върху усилията в тази област, което според Басит е "довело до различни иновации и начини за получаване на приходи, като например наскоро обявените 4 нанометрови платформи за добив и предложенията за AI Cloud".

Анализаторите от Cantor Fitzgerald наскоро определиха Bitdeer като компанията с едни от най-ниските разходи на токен в индустрията.

Грег Беърд, главен изпълнителен директор и председател на Stronghold Digital Mining, на свой ред казва пред CNBC, че миньорите, чийто единствен лост са по-ефективните машини, ще бъдат в неизгодно положение.

"Миньорите, които притежават своята нискоразходна мощност, са в по-добра позиция", казва Биърд. "Оперативните разходи ще бъдат по-ниски, което ще им позволи да бъдат по-гъвкави с капитала си".

Съливан от Core се съгласява, като отбелязва, че центровете за данни за добив на Bitcoin в бъдеще ще работят ръка за ръка с доставчиците на електроенергия и операторите на мрежи, за да служат като виртуална батерия, позволявайки им да увеличат базовия товар и да избегнат пиковите натоварвания, които според него са замърсяващи и скъпи.

"Ние притежаваме и управляваме инфраструктурата си, което ни дава по-голям контрол върху оперативните и стратегическите решения, като например потенциала за разширяване на дейността в областта на хостинга на високопроизводителни изчисления", казва Съливан.

Core Scientific, която стартира през 2017 г. и сега управлява седем обекта за добив в пет американски щата, също притежава пълния технологичен стек. Компанията се стреми да диверсифицира източниците си на приходи извън Bitcoin. Съливан казва, че съществуващите центрове за данни предлагат възможности за преконфигуриране, за да се настанят нови видове изчисления с висока стойност.

"Някои центрове за данни са разположени в непосредствена близост до големи метрополни райони, което ги прави кандидати за изчислителни приложения с ниска латентност и висока стойност", казва главният изпълнителен директор на Core.

Неговият колега от Riot Platforms Джейсън Лес пък посочва, че подготовката за халвинга се свежда до дългогодишния фокус на компанията върху постигането на ниска цена на енергията, силен баланс и значителен мащаб на операциите. По думите му именно това ѝ е позволило на както да издържи, запазвайки положителни маржове, така и да бъде добре позиционирана за ръст оттук нататък.

Marathon Digital, чиито акции поскъпнаха с повече от 70% през последната година, предприема различен подход към мащабирането на бизнеса си от този на конкурентите си. Главният изпълнителен директор Фред Тиел разказва, че компанията се е разраснала бързо, използвайки стратегия, при която капиталовите разходи се изразходват за минни платформи, а не за инфраструктура.

"През декември притежавахме по-малко от 5% от местата, където разполагахме нашите мощности", казва Тиел. "Днес вече притежаваме 53% от общия ни капацитет от 1,1 гигавата, като сме го закупили на цена, по-ниска от разходите за изграждане и подмяна."

Притежаването на база намалява разходите на Marathon за добив с до 20%. Тийл също така отбелязва, че до края на 2024 г. компанията очаква да подобри допълнително ефективността си с 10-15%, тъй като ще внедри следващото поколение платформи в новите си обекти.

Това повишаване на ефективността обаче не е свързано само с новите съоръжения. Компанията внедрява свой собствен фърмуер, който ѝ позволява да работи още по-ефективно. Заедно с други организации за добив Marathon започва да диверсифицира бизнес модела си и в допълнителни операции извън чистото добиване на Bitcoin. Тиел казва, че компанията наскоро е стартирала подразделение за добив на енергия, където получават компенсация за преобразуването на утаения метан и биомаса в енергoизточник, като след това продава топлина обратно в промишлени или търговски процеси. Услугата по същество субсидира и намалява значително разходите на Marathon за добив. Компанията очаква това ново бизнес направление да генерира значителна част от приходите ѝ до следващия халвинг през 2028 г.

Диверсификация на приходите

Халвингът от април 2024 г. изглежда много по-различно от трите преди него. В продължение на години засилената конкуренция, произтичаща от появата на нови миньори, намаляваше печалбите, тъй като повече добиващи означава, че повече хора споделят един и същ фонд от награди.

В изследователска бележка на JPMorgan от 16 април анализаторите отбелязват, че мрежовият хашрейт, който е показател за конкуренцията в индустрията и трудностите при добива, е нараснал с 4% през април спрямо предходния месец. Беърд от Stronghold казва, че халвингът е насрещен вятър, засенчен от глобалния хашрейт, който се е увеличил почти пет пъти от последния през май 2020 г.

"Добивът е трудна индустрия, защото има много национални държави, които разполагат с допълнителна мощност и я посвещават на това", казва Ник Картър от Castle Island Ventures. "Това е свободен пазар, всеки може да навлезе в него, стига да има базови познания".

Борсово търгуваните фондове за спот Bitcoin в САЩ също значително промениха ценовата динамика. През изминалите години цената на криптовалута №1 се покачваше едва след халвинга. Но в резултат на рекордните потоци в тези ETF най-голямата криптовалута в света през март достигна нов исторически връх над 73 000 долара.

"Наскоро одобрените Bitcoin ETF се оказаха огромни канали за капитали на криптопазара, като тази вселена продължава да расте с неотдавнашните одобрения в Хонконг", казва Лес от Riot. "Смятаме, че ценовите действия, които наблюдаваме при Bitcoin от началото на годината, отразяват това и ни карат да бъдем много оптимистично настроени за това как може да изглежда икономиката на добива в месеците и годините след халвинга."

ETF-ът на Blackrock достигна 17 млрд. долара нетни активи в рамките на няколко месеца след стартирането си. Беърд от Stronghold казва пред CNBC, че ако Blackrock добави дори само още един милиард долара през април, това собственоръчно ще създаде търсене на повече токени, отколкото минната индустрия ще предложи след халвинга.

Това, което е различно този път, е, че възнаграждението за блок вече не е основната форма на приходи от добива. Неотдавнашните нововъведения в програмирането на криптовалута №1 дадоха път на разрастваща се екосистема от проекти, изграждащи се върху нейния блокчейн, което се изразява в по-големи приходи от такси за трансакции за миньорите.

Според Бил Бархидт, главен изпълнителен директор и основател на Abra, има ограничение за това колко големи могат да бъдат блоковете, но стойността на тези блокове ще се увеличи значително. Той подпомага миньорите с набор от услуги, включително автоматични ликвидации, така че има достъп до много макро данни в сектора.

"Математиката е проста", казва Бархидт. "Блоковете на Bitcoin са с фиксиран размер и търсенето на данни в техните рамки ще се увеличи значително по няколко причини, включително повече притежатели на портфейли на дребно, които преместват своите токени в и от хранилището, нови случаи на използване като Ordinals (NFT за Bitcoin) и DeFi (децентрализирани финанси), институционални изисквания за сетълмент на борсово търгувани продукти в САЩ, Хонконг, Европа и т.н., трансакции за светкавичен сетълмент и др."

При сегашния темп на приемане Бархидт смята, че таксите за трансакциите в този цикъл вероятно ще достигнат своя връх в рамките на 24 месеца, като ще бъдат 10 пъти по-високи от цената им по време на пика на предишния заради комбинацията от по-висока цена на самия Bitcoin и по-голямо търсене на пространството вътре във всеки блок.

Касъл Айлънд Картър обаче не е толкова сигурен, че приходите от такси могат напълно да компенсират изгубените приходи след халвинга.

"Не е съвсем сигурно, че таксите компенсират напълно загубените приходи, и всъщност не очаквам това да се случи", казва Картър.

Таксите имат склонност към цикличност. Те се повишават рязко в периодите на претоварване, а в нормални периоди спадат почти до нула. Картър предупреждава, че миньорите ще се радват на скокове, но все още не съществува траен, силен и стабилен пазар на такси през повечето време.

AI излиза на сцената

През последната година се наблюдава рязко нарастване на търсенето на изчислителни системи и инфраструктура с изкуствен интелект, които могат да поддържат огромните работни натоварвания, необходими за захранването на тези нови приложения за машинно обучение. В нов доклад мениджърът на фондове за цифрови активи CoinShares заявява, че очаква все повече миньори да преминат към операции, свързани с изкуствен интелект, на енергийно сигурни места поради потенциала за по-високи приходи.

Вече има много компании за добив като BitDigital, Hive, Hut 8, Terawfulf и Core Scientific, които имат или текущи операции, базирани на изкуствен интелект, или планове за интеграция на технологията в своите системи.

Но преориентирането от добив на Bitcoin към AI не е толкова просто, колкото пренасочването на съществуващата инфраструктура и машини. Изискванията към центровете за данни са различни, както и нуждите на мрежите за данни.

"AI поставя няколко предизвикателства, а именно необходимостта от отделна и значително по-скъпа инфраструктура, което създава пречки за навлизане на по-малките и по-слабо капитализирани субекти", се казва в доклада. "Освен това необходимостта от различен набор от умения сред служителите води до увеличаване на разходите, тъй като компаниите наемат повече таланти с умения за работа с AI."

Платформите, използвани за добив на Bitcoin, се наричат ASIC, съкращение от Application-Specific Integrated Circuits (интегрални схеми със специфично приложение). "Специфично" в тази абривиатура означава, че тя не може да се използва за други неща, като например за поддържане на основната инфраструктура за AI.

"Ако сте миньор на Bitcoin, машините ви не могат да се използват за друго", обяснява Картър. "Трябва да закупите чисто нови машини, а изискванията към центровете за данни са различни за AI в сравнение с добива на Bitcoin."