Хонконг даде първоначални одобрения на мениджърите на активи да започнат да търгуват със спот-Bitcoin и Ether фондове, което даде тласък както на цифровите активи, така и на по-широкия криптопазар.

Harvest Global Investments и партньорството между HashKey Capital Ltd. и Bosera Asset Management обявиха първоначалните одобрения в отделни изявления в понеделник.

Хонконгското подразделение на China Asset Management заяви, цитирано от Bloomberg, че е получило одобрение от Комисията по ценни книжа и фючърси (SFC) в града за предоставяне на услуги за управление на виртуални активи. То добави, че вече разпределя ресурси за разработване на продукти.

OSL Digital Securities съобщи в изявление, че ще предоставя попечителски услуги за продукти в Bitcoin и Ether от звеното на China Asset Management.

Хонконг се съревновава със Сингапур и Дубай, за да се утвърди като център криптокомпании, след като миналата година въведе регулаторен режим за доставчиците на услуги за виртуални активи.

Уикендът беше особено жесток за цената на BTC, както и за целия пазар на криптовалути. Въпреки това, новината за одобрението от Хонконг съвпадна с рали на възстановяване в цялата индустрия.

Криптопазарът получи тласък от решението за спот фондовете. Bitcoin разшири печалбите си тази сутрин, покачвайки се с цели 4,3% до около $66 629, докато Ethereum добави 6,1%, за да достигне $3257. Други алткойни също са в зелено. Solana се повиши със 7,4%, което може да е свързано и с факта, че екипът, който стои зад нея, току-що пусна актуализация за справяне с претоварването на мрежата.

Одобрението на SFC идва по-малко от седмица преди дългоочакваното събитие Bitcoin Халвинг, което предизвика допълнителен оптимизъм на пазара на криптовалути.