Главният изпълнителен директор на блокчейн стартъпа Ripple смята, че общата пазарна капитализация на дигиталните валути ще достигне 5 трилиона долара през тази година.

Брад Гарлингхаус казва пред CNBC, че очаква цялата стойност на криптопазара да се удвои, позовавайки се на макрофактори, сред които появата на първите американски спот борсово търгувани фондове (ETF) за Bitcoin, както и предстоящия Халвинг.

"Отдавна съм в тази индустрия и съм виждал тези тенденции да идват и да си отиват", казва Гарлингхаус. "Аз съм много оптимистично настроен. Смятам, че макротенденциите, големите неща като ETF-ите, за първи път водят до реални институционални пари."

"Виждате, че това стимулира търсенето и в същото време предлагането намалява. Не е нужно да сте специалисти по икономика, за да разберете какво се случва, когато предлагането се свива, а търсенето се разширява."

Халвинигът на Bitcoin е техническо събитие, което се случва приблизително на всеки четири години в историята на криптовалутата. То намалява наполовина общото възнаграждение за добив на миньорите, които са доброволци в мрежата на Bitcoin, използващи мощни компютри за проверка на трансакциите и генериране на нови токени. Последното такова събитие се състоя през 2020 г., а следващото е планирано да се случи по-късно този месец.

"Общата пазарна капитализация на криптоиндустрията лесно може да се удвои до края на тази година, тъй като е повлияна от всички тези макрофактори", посочва Гарлингхаус.

Към 4 април общата пазарна капитализация на криптото е приблизително 2,6 трилиона долара. Ако пазарът се удвои, това би означавало нова стойност от 5,2 трлн. долара. На този фон Bitcoin е поскъпнал с над 140% през последните 12 месеца. На 13 март той достигна рекорден връх над 73 000 долара, по данни на CoinGecko. Оттогава обаче поддържа стойности под 70 000 долара.

Кралят на дигиталните валути е основният токен, който води до печалбите на по-широкия пазар. На него се падат около 49% от целия дял на криптото, като към 1 април пазарната му капитализация е 1,3 трилиона долара.

Положителни знаци за крипторегулирането в САЩ

Един от другите фактори, които според Гарлингхаус тласкат криптопазара към нови върхове, е възможността за положителни регулаторни действия в САЩ.

Тъй като тази година е година на избори, крипто прогнозите са оптимистично настроени, че следващата администрация ще бъде по-благосклонна към пазара.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) под ръководството на председателя Гари Генслър е агресивна в правоприлагането си спрямо криптокомпаниите, включително самата Ripple.

SEC се насочи към компанията с иск за ценни книжа, в който се твърди, че тя е продавала главната си криптовалута XRP в нерегистрирани сделки с ценни книжа. Ripple отрича твърденията и се бори с иска.

"САЩ все още са най-голямата икономика в света и за съжаление са един от най-враждебните криптопазари. И мисля, че това също ще започне да се променя", коментира главният изпълнителен директор.

Гарлингхаус не е единственият криптобик, който прогнозира извънредно големи печалби за дигиталните валути през тази година.

Маршал Биърд, главен оперативен директор на американската криптоборса Gemini, казва пред CNBC, че очаква цената на Bitcoin да се повиши до 150 000 долара по-късно тази година.