Във вторник Министерството на търговията на САЩ съобщи, че е отнело някои лицензи за износ на чипове за китайския технологичен гигант Huawei в рамките на поредно усилие за ограничаване на технологичната мощ на азиатската страна.

„Непрекъснато преценяваме как нашият контрол може най-добре да защити интересите ни в областта на националната сигурност и външната политика, като вземаме предвид постоянно променящата се среда на заплахи и технологичния пейзаж“, се казва в изявлението на говорителя на търговското ведомство, цитирано от CNBC. „Като част от този процес, както сме правили и в миналото, понякога отнемаме лицензи за износ. Можем да потвърдим, че отново отнехме някои лицензи за износ към Huawei.“

През 2019 г. Huawei беше включена в черния търговски списък на САЩ, който забранява на американските компании да продават технологии - включително 5G чипове - на китайския технологичен гигант поради опасения за националната сигурност. През 2020 г. САЩ затегнаха ограниченията върху чиповете за Huawei, като задължиха чуждестранните производители, използващи американско оборудване за производство, да получават специален лиценз, преди да могат да продават полупроводници на китайския технологичен гигант.

Но потребителският бизнес на Huawei, който включва смартфони и лаптопи, се съживи след пускането на смартфона Mate 60 Pro през август. Анализ на TechInsights на последния флагман на компанията разкри, че в него има усъвършенстван чип, произведен от най-големия китайски производител SMIC. Твърди се също така, че смартфонът е оборудван с 5G свързаност - функция, която американските санкции се опитваха да блокират.

Американските производители на чипове Qualcomm и Intel са две от компаниите, които доставят чипове на Huawei. В подадена по-рано този месец информация до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Qualcomm заяви, че очаква операциите му да бъдат „допълнително засегнати“ от това, че неговите клиенти като Huawei разработват свои собствени полупроводници.

„Въпреки че продължихме да продаваме продукти с интегрални схеми на Huawei по силата на нашите лицензи, не очакваме да получим приходи от Huawei след текущата календарна година“, заявиха Qualcomm. „Освен това, доколкото 5G устройствата на Huawei отнемат дял от китайските производители на оригинално оборудване, които използват нашите 5G продукти, или от некитайски производители на оригинално оборудване, които използват нашите 5G продукти в устройствата си, които продават в Китай, нашите приходи, резултат от дейността ни и паричните потоци, могат да бъдат допълнително засегнати“.

Миналия месец Huawei пусна нова линия телефони - серията Pura 70 - в опит да окаже още по-голям натиск върху Apple в Китай. Продажбите на iPhone в страната вече спаднаха с 19,1% през първото тримесечие, докато тези смартфоните на Huawei нараснаха с 69,7%, според Counterpoint Research. Като цяло нетната печалба на китайския технологичен гигант през 2023 г. е нараснала със 144,5% спрямо предходната година до 87 млрд. юана (около 12 млрд. долара), отчасти подпомогната от продажбите на Mate 60 Pro.

TikTok съди правителството на САЩ, че потенциалната забрана нарушава Първата поправка

Междувременно стана ясно, че социалната мрежа TikTok е подала иск срещу правителството на Съединените щати, за да спре прилагането на законопроект, приет миналия месец, който цели да принуди китайския ѝ собственик ByteDance да я продаде. В противен случай тя ще бъде забранена на територията на страната.

В иска, подаден във вторник в Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия, се твърди, че Законът за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници нарушава конституционната защита на свободата на словото. Искът определя закона като „безпрецедентно нарушение“ на Първата поправка.

„За първи път в историята Конгресът прие закон, който подлага една-единствена, посочена от него платформа на постоянна забрана в цялата страна, забранявайки на всеки американец да участва в уникална онлайн общност с над 1 милиард души по света“, пише TikTok в иска си.

Компанията твърди, че позоваването на съображения, свързани с национална сигурност, не е достатъчна причина за ограничаване на свободата на словото и че федералното правителство трябва да докаже, че това ограничение е оправдано. То не е изпълнило това си задължение, твърдят от социалната мрежа.

Джон Муленар, председател на комисията по Китай към Камарата на представителите, коментира пред CNBC, че Конгресът и изпълнителната власт са стигнали до заключението „въз основа както на публично достъпна, така и на класифицирана информация, че TikTok представлява сериозен риск за националната сигурност и американския народ“.

„Показателно е, че TikTok предпочита да изразходва времето, парите и усилията си за борба в съда, вместо да реши проблема, като скъса с Китайската комунистическа партия. Убеден съм, че нашето законодателство ще бъде подкрепено“, категоричен е той.

Съдебното дело, което се очакваше, след като президентът Джо Байдън подписа закона на 24 април, ще увеличи и без това дългия срок за потенциална забрана или продажба на приложението. Според него ByteDance разполага с повече от година, за да предприеме действия. Сега съдебните процедури ще спрат този график, което означава, че може да минат години, преди забраната да влезе в сила.

Съдебният иск от вторник е последното развитие на многогодишните усилия на правителството на САЩ за ефективна забрана на TikTok. Усилията за ограничаване на популярното приложение за споделяне на видеоклипове продължават от 2020 г. насам както при администрациите на Тръмп, така и при тази на Байдън. Федералното правителство и десетки щати вече забраниха използването на TikTok на служебни устройства.

Политици от Републиканската и Демократическата партия, както и някои представители на общността за национална сигурност, многократно са заявявали, че са загрижени за практиките на TikTok за събиране на данни и сигурността, както и за начина, по който работи алгоритъмът за препоръчване на видеоклипове в приложението. Външни експерти разглеждат тези твърдения с известен скептицизъм, като отбелязват, че липсата на закони за сигурност на данните в САЩ не прави TikTok по-различно от другите приложения за социални медии и че твърденията за усилия за манипулиране на общественото мнение се основават на неубедителни доказателства.

Все пак TikTok положи известни усилия да увери щироката общественост и американските служители, че се отнася сериозно към сигурността на данните. През 2022 г. компанията стартира т.нар. Project Texas - стъпка, целяща да гарантира сигурност на данните и прозрачност на информацията, която приложението събира за потребителите в САЩ. Това не допринесе съществено за намаляване на загрижеността на правителството относно приложението и надзора на китайското правителство върху него.

В съдебния иск се посочва, че Конгресът не е представил никакви доказателства, които да сочат, че TikTok създава такива рискове за сигурността на данните или за разпространението на чуждестранна пропаганда, които „биха могли да оправдаят“ закона, и не е успял да докаже, че приложението нанася някаква конкретна вреда в тези области.

„Изявленията на комисиите на Конгреса и на отделни негови членове по време на прибързания законодателен процес при закрити врата, предшестващ приемането на закона, потвърждават, че са налице най-много спекулации, а не доказателства, както изисква Първата поправка“, се казва още в иска.

TikTok твърди още, че законът нарушава правото на справедлив съдебен процес съгласно Петата поправка и е противоконституционен законодателен акт, с който дадена страна се обявява за виновна в извършването на престъпление и се налага наказание за него без съдебен процес.