Алгоритъмът за препоръчване на съдържание, който управлява онлайн платформата за кратки видеоклипове TikTok, отново попадна в светлината на прожекторите, след като САЩ наредиха на китайския ѝ собственик ByteDance да продаде активите на приложението в страната, ако не иска то да бъде забранено.

Защо се случва това? Ето как работи основният алгоритъм на платформата и защо привлича повече дискусии, отколкото технологията, използвана от конкурентни платформи като Instagram на Meta, YouTube на Google или Snapchat.

Алгоритми

Алгоритмите се считат за основни за цялостната дейност на ByteDance и китайският технологичен гигант по-скоро би затворил приложението, отколкото да го продаде, съобщи наскоро Reuters, позовавайки си на вътрешни източници.

През 2020 г. Китай направи промени в законодателството си за износ, според които Пекин трябва да одобри всеки износ на алгоритми и изходни кодове, което усложнява всяко усилие за продажба на приложението.

Но учени и бивши служители на компанията коментират, че не само алгоритмите, а и начинът на работа с формата за кратки видеоклипове са направили TikTok толкова успешен в световен мащаб.

Приложението

Преди появата на TikTok мнозина вярваха, че технологията, свързваща социалните връзки на потребителя, е „тайният сос“ на едно успешно приложение за социални медии, като се има предвид популярността на Facebook и Instagram на Meta.

Но TikTok показа, че един алгоритъм, задвижван от разбирането на интересите на потребителя, може да бъде по-мощен. Вместо да изграждат алгоритъма си на базата на "социален граф", както Meta, ръководителите на TikTok, включително главният изпълнителен директор Шоу Зи Чу, акцентират, че техният алгоритъм се основава на "сигнали за интереси".

„Въпреки че конкурентите имат подобни алгоритми, основани на интереси, TikTok е в състояние да увеличи ефективността на своя с краткия формат на видеоклиповете“, посочва Каталина Гоанта, доцент в Utrecht University. "Тяхната система за препоръчване е много разпространена. Но това, което наистина отличава TikTok като приложение, е дизайнът и съдържанието".

Краткият формат на видеоклиповете позволява на алгоритъма на TikTok да бъде много по-динамичен и дори способен да проследява промените в предпочитанията и интересите на потребителите във времето, като стига до детайли, като например какво може да харесва даден потребител през конкретен период от време през деня.

Бързо събиране на данни

Освен това краткият формат на видеоклиповете позволява на TikTok да опознава предпочитанията на потребителите много по-бързо, казва на свой ред Джейсън Фънг, бивш ръководител на звеното за игри на платформата:

"Тъй като видеото е във формат "хапка" и е кратко, можете да събирате данни за предпочитанията на потребителя много по-бързо, отколкото в YouTube, където средният видеоклип може би е с дължина малко под 10 минути. Представете си, че събирате данни за потребителя средно на всеки 10 минути, а не на всеки няколко секунди."

Позиционирането на TikTok като приложение, по условие създадено за мобилни устройства, също му дава предимство пред конкурентните платформи, които трябваше да адаптират интерфейсите си от компютърните екрани.

Ранното навлизане на TikTok на пазара на кратки видеоклипове също даде на компанията голямо предимство. Instagram стартира Reels едва през 2020 г., докато YouTube представи своята функция Shorts през 2021 г. И двете компании изостават от TikTok по отношение както на данните, така и на опита в разработването на продукти.

Позволява проучване

TikTok също така редовно препоръчва съдържание, което попада извън интереса на потребителите. Ръководството на компанията многократно е заявявало, че това е от съществено значение за потребителското изживяване в платформата.

Проучване, което изследователи от САЩ и Германия публикуваха миналия месец, установява, че алгоритъмът на TikTok "използва интересите на потребителите в 30 до 50% от препоръчаните видеоклипове".

"Тази констатация показва, че алгоритъмът на TikTok избира да препоръчва голям брой проучвателни видеоклипове в опит или да изведе по-добре интересите на потребителя, или да максимизира задържането му чрез препоръчване на много продукция, която е извън известните интереси", пишат изследователите в статията, наречена "TikTok и изкуството на персонализацията".

Мобилизира потребителите в групи

Ари Лайтман, професор в Carnegie Mellon University, посочва, че друга ефективна тактика, която TikTok прилага, е да насърчава своите потребители да формират групи публично чрез хаштагове.

„Като насърчава потребителите да формират публични групи, TikTok може по-ефективно да научи за поведението, интересите, съгласуваността и идеологията на своите потребители“, акцентира той.

Ако в крайна сметка TikTok бъде забранен в САЩ, Лайтман смята, че макар американските технологични гиганти със сигурност да имат възможност да възпроизведат възможностите на китайската платформа в собствените си продукти, въвеждането на потребителската култура, която TikTok позволява, може да се окаже по-трудна задача.

Китайско предимство

Алгоритъмът за препоръки на TikTok е взет до голяма степен от китайското му сестринско приложение Douyin, което беше пуснато през 2016 г. Въпреки че ByteDance често подчертава, че TikTok и Douyin са отделни приложения, един от източниците, който е пряко запознат с въпроса, коментира пред Reuters, че двата алгоритъма са много сходни и до днес.

На свой ред, изкуственият интелект на Douyin е бил подсилен от способността на компанията да използва ниските разходи за труд в Китай, благодарение на което тя е наела много анотатори, старателно маркиращи цялото съдържание и потребители в платформата.

"Около 2018 и 2019 г. Douyin работи върху това да има тагове за всеки потребител. Те маркират всеки видеоклип ръчно, а след това и потребителите си въз основа на видеоклиповете, които са гледали", казва Икай Ли, мениджър в рекламната агенция Nativex и бивш директор в ByteDance. "След това те приложиха тази тактика и в TikTok."

Макар че наемането на анотатори за маркиране на данни вече е обичайна и важна практика за компаниите за изкуствен интелект, ByteDance възприема тази стратегия много по-рано от конкуренцията си.

"Сортирането на тези тагове е много трудоемка работа", казва Ли, "Така че китайските компании имат предимство тук. Те могат да си позволят много повече хора. Просто разходите са много по-ниски, отколкото за северноамериканските компании".