Бъдещето на TikTok в Съединените щати е обгърнато в несигурност, след като миналата седмица Камарата на представителите прие законопроект, който в крайна сметка може да доведе до забрана на изключително популярното видео приложение. Американските законодатели са обезпокоени от влиянието на Пекин върху него и се опитват да принудят китайския му собственик да се откаже от контрола. По-специално те се притесняват, че TikTok, собственост на базираната в Пекин ByteDance, може да споделя данни с китайското правителство или да манипулира съдържанието, показвано в платформата. Засега има малко доказателства в подкрепа на тези опасения.

CNN обаче припомня един факт, който сингапурският главен изпълнителен директор Шоу Чу също многократно е изтъквал - TikTok никога не е работила в континентален Китай.

И така, колко "китайска" е всъщност любимата социална мрежа на тийнейджърите?

Китайска ли е TikTok?

На пръв поглед отговорът е "не". Според американски съдебни документи тя е регистрирана за първи път в Калифорния през април 2015 г. Още повече, че TikTok никога не е оперирала в континентален Китай, въпреки че приложението беше достъпно в Хонконг до юли 2020 г., когато се изтегли оттам малко след като Пекин наложи спорен закон за националната сигурност в града. По това време приложението се опитваше да се дистанцира от официален Пекин в условията на нарастващ натиск от страна на администрацията на Тръмп.

В Китай обаче има различна версия на социалната мрежа, наречена Douyin. Тя стартира преди TikTok и се превърна във сензация на огромния континентален пазар. Нейният мощен алгоритъм стана основа на TikTok и ключ към глобалния успех на приложението.

През март 2023 г. главният изпълнителен директор Чу беше многократно притискан от американските законодатели с въпроси дали TikTok е китайска. Той не отговори директно на въпроса, като каза само, че приложението не е достъпно в страната и че централата му е в Лос Анджелис и Сингапур. В крайна сметка обаче TikTok е собственост, чрез сложна многопластова корпоративна структура, на ByteDance, частен технологичен гигант. Негов собственик е TikTok LLC, дружество с ограничена отговорност, регистрирано в Делауеър и със седалище в Кълвър Сити, Калифорния. LLC се контролира от TikTok Ltd, която е регистрирана на Каймановите острови и е базирана в Шанхай. Тази компания в крайна сметка е собственост на ByteDance Ltd, също регистрирана на Каймановите острови и базирана в Пекин.

Уебсайтът на ByteDance показва, че компанията е разработила TikTok като глобален продукт за кратки видеоклипове и го е пуснала официално през май 2017 г. Шест месеца по-късно тя придобива конкурента Musical.ly и впоследствие интегрира неговите възможности в основната си платформа. Според собствения уебсайт на TikTok всички нейни дъщерни дружества по света са структурирани под ръководството на Bytedance Ltd.

Китайска ли е ByteDance?

Отговорът тук е – 100% да. Според информацията за компанията и публичните изказвания на нейното ръководство ByteDance е основана през 2012 г. в Пекин от Джан Имин и Лян Рубо, които са били съквартиранти в университета в Тиендзин. Оттогава компанията е базирана в китайската столица. През 2021 г. Джан обявява, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на ByteDance и предава ръководството на Лян.

ByteDance има повече от 110 000 служители в световен мащаб. Освен TikTok, тя притежава редица популярни китайски приложения като Douyin, агрегатора на новини Jinri Toutiao, платформата за споделяне на видео Xigua.

По време на миналогодишното изслушване в Конгреса Чу не отговори директно на нито един въпрос за това дали ByteDance е китайска компания. Той само каза, че тя е частна компания, основана в Китай, която управлява много бизнеси в страната, но по своята същност е "глобална". Чу добави, че 60% от ByteDance са собственост на глобални институционални инвеститори като Carlyle Group, General Atlantic и Susquehanna International Group, 20% - на Джан, и 20% - на служители от цял свят. Трима от петимата членове на управителния съвет на компанията са американци.

Контролира ли китайското правителство ByteDance и TikTok?

Чу беше категоричен пред Конгреса, че ByteDance не е собственост на китайското правителство и не се контролира от него. Въпреки това, подобно на повечето други китайски компании, ByteDance е законово принудена да създаде вътрешен комитет на Комунистическата партия, съставен от служители, които са партийни членове. Джан Фупин, вицепрезидент на китайското подразделение на компанията, изпълнява функциите на секретар на партийния комитет.

Също така, подобно на своите конкуренти, ByteDance е задължена да позволи на китайското правителство да вземе така наречената "златна акция" в едно от ключовите ѝ дъщерни дружества. Това означава, че китайското правителство притежава 1% от Beijing Douyin Information Service, което е местното китайско подразделение на конгломерата. У Шуган, служител на Администрацията за киберпространството на Китай, която е органът за наблюдение и цензура на онлайн пространството, е член на управителния съвет.

Анализатори твърдят, че "златните акции" са начин китайското правителство да се включи по-пряко в ежедневната дейност на технологичните компании, включително в съдържанието, което те предоставят на обществеността. Чу признава също, че "златната акция" съществува, но добавя, че тя е с цел лицензиране на интернет за китайския бизнес. ByteDance заявява на своя уебсайт, че това е обичайно споразумение за компаниите, които управляват новинарски и информационни платформи в Китай, и не засяга дейността им извън страната.

Може ли Китайската комунистическа партия да манипулира ByteDance или TikTok?

Като компания, базирана в Китай, ByteDance е обект на безброй закони, свързани с националното разузнаване, сигурността на данните и киберсигурността. През 2018 г. Китай измени своя Закон за националното разузнаване, който изисква от всяка организация или гражданин да подкрепя, подпомага и сътрудничи на работата на националните служби. Това означава, че ByteDance е законово задължена да помага при събирането на разузнавателна информация.

През 2021 г. Пекин въведе нов закон за сигурността на данните, който се прилага за дейности по обработване на данни, извършвани извън страната, които могат да "навредят на националната сигурност или обществените интереси".

В Китай има и закон за киберсигурността, в който се казва, че държавата ще предприеме мерки за наблюдение, предотвратяване и справяне с рисковете и заплахите за киберсигурността, "възникващи както на територията на КНР, така и извън нея".

Тези неясни и широкообхватни закони се прилагат към технологичните компании и могат да бъдат използвани за тяхното регулиране.

Може ли Пекин да предотврати продажбата на TikTok?

Да, Пекин има правната възможност и вече е посочил, че ще го направи. През август 2020 г., след опита на администрацията на Тръмп да наложи принудителна продажба на TikTok, Китай преразгледа правилата си за контрол на износа, за да обхване различни технологии, които смята за чувствителни, включително тази, подобна на услугите за персонализирани информационни препоръки на TikTok.

Няколко години по-късно, в началото на 2023 г., говорителка на Министерството на търговията на Китай заяви в първия директен отговор на правителството по въпроса, че страната ще се противопостави на всяка принудителна продажба на TikTok, тъй като това би означавало "износ на технологии" и трябва да бъде одобрена от китайското правителство.

Оттогава Пекин не е посочил промяна в позицията си.